Kapercayaan Mateus Bagéan 1, Téori Perkenalan & Farrer
Kapercayaan Mateus Bagéan 1, Téori Perkenalan & Farrer

Kapercayaan Mateus Bagéan 1, Téori Perkenalan & Farrer

Kapercayaan Mateus, Bagéan 1

Mateus ngagaduhan sajumlah masalah anu nyebatkeun kapercayaanana. Mimiti, catetan bubuka ngeunaan Mateus disayogikeun aya hubunganana sareng sumber bahan, panulis, sareng strukturna. Téori Farrer nyayogikeun rasional tambihan pikeun nyekel Mateus ku ningkat skeptisisme nunjukkeun kamungkinan yén Lukas ngaluarkeun seueur kontén tina Mateus. Kontradiksi utama Mateus sareng akun Injil anu sanés ditingalikeun dina bagian ieu. Kaseueuran kontradiksi dina Perjanjian Anyar nyaéta Mateus anu bertentangan sareng Markus, Lukas, sareng John. Masalah anu sanés sareng Mateus dijelaskeun dina hal-hal anu ngagaduhan masalah sareng bahasa anu teu saluyu sareng kalebet bagian anu dianggo pikeun Judaizing Kristen sareng anu dianggo ku para pangapunten Muslim. Akhirna, buktina disayogikeun ngalawan kecap-kecap tradisional Mateus 28:19 anu nunjukkeun rumus baptisan trinitéria ditambihan engké sareng sanés aslina pikeun Mateus.

Catetan Perkenalan Ngeunaan Mateus:

Injil Matius ditulis saatos Injil Markus ditulis sareng sigana sateuacan 70 Masehi[1] (taun karuksakan Bait Allah di Yerusalem). Mateus jelas-leres gumantung ka Markus pikeun seueur eusina kumargi 95% Injil Markus aya dina jero Mateus sareng 53% téksna nyaéta verbal (kecap-demi kecap) ti Markus. Injil disababkeun ku Mateus kusabab anggapan yén sababaraha matéri sumber anu unik panginten asalna ti Mateus (murid Yesus anu samemehna janten pemungut pajak) sanaos kaseueuran bahan sumberna tina Injil Markus sakumaha seueur anu ningali nyaéta hiasan ka Markus. Anu jelas nyaéta Mateus mangrupikeun gabungan bahan sumber tibatan murid tunggal atanapi sumber. Atribusi dina Injil "numutkeun Mateus" ditambihkeun dimungkinkeun. Bukti atribusi bapa Garéja ka Mateus dugi ka abad kadua.

Mateus henteu terstruktur sapertos naratif sajarah kronologis. Sabalikna, Mateus ngagaduhan blok pengajaran sareng blok kagiatan. Mateus mangrupikeun konstruksi artifisial anu ngawujudkeun struktur literatur anu dirancang kalayan genep blok ajaran utama. Panulis sigana pengikut Yahudi ka Yesus anu teu nyaman nganggo kecap "Gusti". Salaku conto, panulis ngahulag ngagunakeun kecap "Gusti" ku ngagunakeun kalimat "Karajaan Sawarga" sababaraha kali sabalikna tina "Karajaan Allah" sakumaha anu digunakeun dina Markus sareng Lukas. Mateus ogé nimbulkeun sababaraha masalah anu ngan ukur prihatin urang Kristen yahudi mimiti. Sababaraha sarjana percaya yén Mateus mimitina ditulis dina basa Semit (Ibrani atanapi Aram.) Teras ditarjamahkeun kana basa Yunani. Tiasa waé aya vérsi Mateus duanana dina basa Ibrani (atanapi basa Aram) salian ti basa Yunani. Vérsi ieu panginten aya sababaraha rupa pikeun silih. Salin lengkep mimiti Matius anu tetep nyaéta ti abad kaopat.

Teori Farrer salaku dasar pikeun ningkatna skeptisisme ka Mateus:

Hipotesis Farrer (ogé katelah hipotésis Farrer-Goulder-Goodacre) nyaéta téori yén Injil Markus ditulis heula, dituturkeun ku Injil Matius teras panulis Injil Lukas nganggo duanana Markus sareng Mateus salaku bahan sumber . Ieu disokong ku sarjana Alkitab Inggris kaasup Austin Farrer, anu nyerat Dina Dispensing Ku Q di 1955[2], sareng ku sarjana sanés kalebet Michael Golder sareng Mark Goodacre.[3] Téori Farrer ngagaduhan kaunggulan tina kesederhanaan, sabab teu kedah sumber hipotetis "Q" didamel ku para akademisi. Advokat tiori Farrer nyayogikeun bukti anu kuat yén Lukas nganggo Injil anu sami (Markus sareng Mateus) sareng Mateus miheulaan Lukas.[4]

 Keukeuh kana sumber anu leungit "Q" kalolobaanana tina anggapan yén panulis Lukas moal ngaluarkeun seueur Mateus upami anjeunna ngagaduhan aksés kana salaku sumber. Nanging, panulis Lukas mikawanoh yén aya seueur narasi sateuacanna. Prologna nunjukkeun kabutuhan, dumasar kana ulasan anu caket kana saksi, pikeun nyayogikeun akun tertib pikeun tujuan nyayogikeun kapastian ngeunaan hal-hal anu diajarkeun. Ieu ngakibatkeun yén Lukas ngaluarkeun seueur Mateus sabab Mateus kalolobaanana ngagaduhan hal anu salah. Bantahan anu sanés kana Teori Farrer nyaéta Lukas langkung disingget dina sababaraha bagian tibatan Mateus sahingga Lukas nunjukkeun téks anu langkung primitif. Nanging upami Lukas badé nyayogikeun akun anu ringkes sareng tertib, langkung dipikaresep kasus yén Lukas ngédit "gumpalan" tina bagian-bagian dina Mateus dumasar kana anu anjeunna percanten paling bukti anu tiasa dipercaya sareng dibuktikeun tina buktina anu dipimilik ku anjeunna. Panulis Lukas nyatakeun motivasi ieu dina prologna:

Lukas 1: 1-4 (ESV)1 Kusabab seueur ogé parantos ngayakeun nyusun naratif ngeunaan hal-hal anu parantos dilaksanakeun di antawisna, 2 sapertos jalma anu ti mimiti aya saksi panon sareng menteri-menteri tina kecap anu parantos dikirimkeun ka kami, 3 sigana kuring ogé, saatos ngiringan sagala hal pikeun sababaraha waktos kapengker, nyerat akun anu tertib kanggo anjeun, Theophilus anu langkung saé. 4 anu anjeun tiasa gaduh kapastian ngeunaan hal-hal anu anjeun parantos diajar.

 Argumen primér pikeun percanten yén panulis Lukas ngagaduhan aksés ka Markus sareng Mateus sateuacan ngarang Lukas nyaéta kieu:

  • Upami Lukas kantos maca Mateus, patarosan anu waler Q henteu timbul (hipotesis Q dibentuk pikeun ngajawab patarosan dimana Mateus sareng Lukas nampi bahan umumna dumasar kana anggapan yén aranjeunna henteu terang ngeunaan injil séwang-séwangan).
  • Kami teu gaduh buktos tina tulisan Kristen awal yén naon waé sapertos Q kantos aya.
  • Nalika sarjana nyobaan ngawangun deui Q tina unsur-unsur umum Mateus sareng Lukas, hasilna henteu katingalina sapertos injil sareng bakal kakurangan akun narasi ngeunaan pupusna sareng kabangkitan Yesus bari kalebet rekening naratif ngeunaan Yohanes Baptis, baptisan sareng godaan Yesus di padang gurun, sareng penyembuhan na ka hamba satus. Q téoritis henteu bakal sadayana janten Injil anu nyarios tapi bakal kakurangan kritis salaku narasi.
  • Argumen anu paling kasohor pikeun hipotesa Farrer nyaéta aya seueur bagian anu téks Mateus sareng Lukas satuju dina parobihan alit tina Markus (anu disebut tradisi dobel). Ieu bakal nuturkeun sacara alami upami Lukas ngagunakeun Mateus sareng Markus, tapi sesah dijelaskeun upami anjeunna ngagunakeun Markus sareng Q. Streeter ngabagi ieu kana genep kelompok sareng mendakan hipotés anu misah pikeun masing-masing.
  • Farrer nyarios yén "[h] nyaéta argumen mendakan kakuatanana dina sababaraha conto anu mana waé hipotesa kedah disebat; tapi naséhat anu lawan bakal sacara goréng nunjukkeun yén pangirangan instansi pikeun tiap hipotesa saimbang persis sareng perkalian hipotesa éta sorangan. Sasaurang henteu tiasa nyarios yén panjalukna Dr Streeter [pikeun "Q"] henteu mampuh dikuatkeun, tapi urang kedah ngaku yén éta mangrupikeun bantosan ngalawan bukti anu jelas ".

Deui, implikasi yén panulis Lukas ngagaduhan salinan Mateus nalika nyerat Lukas nyaéta matéri dina Mateus pasti nyimpang tina kasaksian anu saé tina saksi mata sareng menteri tina kecap sareng yén sababaraha matéri anu dikaluarkeun tina Mateus pasti salah.

[1] Guci, RH (1994). Mateus: Koméntar ngeunaan Buku Panduan-Na pikeun Garéja Campuran dina Penganiayaan (Édisi Kadua). Grand Rapids, MI: Perusahaan Penerbitan William B Eerdmans

[2] Austin M. Farrer, Dina Dispensing sareng Q, dina DE Nineham (ed.), Studi dina Injil: Karangan dina Émutan RH Lightfoot, Oxford: Blackwell, 1955, kc. 55-88,

[3] Kontributor Wikipedia, "Hipotésis Farrer," Wikipédia, Énsiklopédia Bébas, https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Farrer_hypothesis&oldid=980915501 (diaksés 9 Oktober 2020).

[4] Ringkesan hipotésis Michael Goulder dina "Naha Q Juggernaut?", Jurnal Sastra Biblika 115 (1996): 667-81, direproduksi dina http://www.markgoodacre.org/Q/goulder.htm

Téori langkung alit dina rujukan ka Mateus