Hirup, Maot sareng Harepan Kasalametan
Hirup, Maot sareng Harepan Kasalametan

Hirup, Maot sareng Harepan Kasalametan

 Hirup, Maot, sareng Harepan Kasalametan

 

Dina dinten anu Allah ngadamel bumi jeung langit, Gusti Allah kabentuk manusa tina lebu tina taneuh sarta breathed kana nostrils na napas hirup, sarta lalaki jadi jiwa hirup. (Kajadian 2:4-7) Jeung tina daging Adam, Allah ngawangun hiji awewe (Kajadian 2:21-23), nu lalaki ngaranna Hawa sabab manéhna indung sakabeh mahluk. (Kajadian 3:20) Sanajan Adam cicing di pirdaus sabagé raket jeung Allah, lalaki nu pangheulana ngalakukeun dosa jeung pamajikanana, nu ku Allah ngingetkeun, ”maneh bakal paeh”. (Kajadian 2:17) Jadi awéwé jeung lalaki éta ngahukum dirina pati, nurutkeun kutukan nu Allah ngandika ka Adam, "Ku késang beungeut anjeun bakal dahar, nepi ka anjeun balik deui ka taneuh, pikeun kaluar ti dinya maneh. dicandak; sabab anjeun lebu, sareng anjeun bakal uih deui kana lebu." ( Kajadian 3:19 ) Jadi, Yéhuwa Allah ngutus lalaki jeung pamajikanana kaluar ti pirdaus jeung ngalarang jalma-jalma nu bisa ngadahar tangkal kahirupan. (Kajadian 3:24)

Ku sabab kitu dosa sumping ka dunya ngaliwatan hiji lalaki, sarta maot ngaliwatan dosa, sarta jadi maot sumebar ka sakabeh jalma. ( Rum 5:12 ) Nurutkeun hukum Allah nu adil, jiwa nu ngalakukeun dosa bakal maot. (Yehezkiel 18:4) Geus jauh ti Allah ngaliwatan dosa, umat manusa geus dihukum. (Yohanes 3:18) Jeung ku pagawéan teu aya saurang ogé anu bisa dibenerkeun di payuneun Allah. (Rum 3:20) Umat manusa geus didakwa yén sakabéhna aya dina dosa, sakumaha anu ditulis, ”Teu aya nu bener, teu saurang ogé; taya nu ngarti; teu aya anu milari Gusti. Sadayana tos nyimpang; babarengan aranjeunna geus jadi sia; teu aya anu ngalakukeun kahadéan, sanajan saurang ogé." (Rum 3:9-12) Ku sabab teu boga kaduhung nu ngarah ka hirup, manusa geus maot dina trespasses jeung dosa, nuturkeun jalan dunya ieu, nuturkeun pangeran kakawasaan hawa, sumanget nu ayeuna di karya dina putra maksiat. ( Epesus 2:2 ) Anak-anak manusa geus murtad, kabéh jadi ruksak saperti Yésus ngomong, ”Teu aya nu hadé iwal ti Allah wungkul”. (Lukas 18:19) Jadi maot geus maréntah ti Adam, komo pikeun jalma-jalma anu dosana teu siga dosa Adam. (Rum 5:14)

Nu penting kahiji nyaéta yén Yesus geus pupus pikeun dosa-dosa urang, manéhna dikubur, jeung manéhna diangkat dina poé katilu. (1 Korinta 15:3-4) Harepan jeung iman urang kana Injil gumantung kana jangji yén urang ogé bakal dihudangkeun deui ti nu maraot dina ahir jaman. (Yohanes 11:24) Sanajan Adam nu mimiti jadi mahluk hirup, Adam nu pamungkas jadi roh nu méré kahirupan. ( 1 Korinta 15:45 ) Sagampil urang geus nanggung gambar manusa lebu, urang ogé bakal mawa gambar manusa sawarga. ( 1 Korinta 15:49 ) Dina tarompét pamungkas, jalma-jalma nu geus maot bakal dihirupkeun deui jeung dirobah. (1 Korinta 15:52) Pikeun awak anu rusak kedah ngagemkeun anu henteu rusak, sareng awak anu fana kedah ngagem kalanggengan supados tiasa kajantenan, sakumaha anu ditulis, "Maot ditelan ku kameunangan." (1 Korinta 15:54) Urang yakin yén Yésus maot jeung gugah deui — kitu ogé Allah bakal mawa jeung Kristus jalma-jalma nu geus saré. (1 Tesalonika 4:14) Pikeun Gusti sorangan bakal balik sarta lungsur ti sawarga jeung ceurik paréntah sarta maot dina Kristus bakal gugah. (1 Tesalonika 4:16)

Sanajan kutukan maot ngaliwatan trespass hiji lalaki urang, kado kabeneran sanggeus loba trespasses ayeuna reigns dina kahirupan ngaliwatan hiji lalaki Yesus Kristus. (Rum 5:15) Ku kituna, sakumaha hiji trespass ngakibatkeun panghukuman pikeun sakabéh jalma, kitu ogé hiji kalakuan kabeneran ngakibatkeun leresan jeung kahirupan pikeun sakabéh lalaki. (Rum 5:18) Saperti ku kalakuan teu patuh hiji jalma, loba nu jadi jelema dosa, kitu ogé ku nurut hiji jalma, loba nu jadi bener. (Rum 5:19) Sabab sakumaha ku hiji lalaki maot, ku hiji lalaki geus datangna ogé jadian nu maraot. ( 1 Korinta 15:21 ) Saperti dina Adam kabéh maot, kitu ogé Kristus kabéh bakal dihirupkeun deui. (1 Korinta 15:22) Sabab kacida mikaasihna Allah ka dunya, nepi ka maparinkeun Putra-Na nu tunggal, supaya sing saha anu percaya ka Anjeunna ulah binasa. (Yohanes 3:16) Syukur ka Allah dina némbongkeun kanyaah-Na ka urang yén, nalika urang aya dina hukum dosa jeung maot, Kristus maot pikeun jalma jahat pikeun menerkeun urang ku getih-Na dina nyalametkeun urang tina murka Allah. (Rum 5:8-9)

Tempat mayit disebut Sheol dina basa Ibrani jeung Hades dina basa Yunani. ( 1 Samuel 2:6 ) Di dinya jalma-jalma jahat dihukum jeung jalma bener dililipur nepi ka poé pangadilan. (Lukas 16:22-23) Jurang Hadés anu pangjerona, Tartarus, dianggap tempat para malaikat anu murag (setan), dimana aranjeunna disimpen dugi ka dinten pengadilan. ( 2 Petrus 2:4 )

Sapertos rungkun anu dikumpulkeun sareng diduruk ku seuneu, kitu ogé dina ahir jaman nalika jalma jahat bakal ditumpes. (Mateus 13:40) Malah ayeuna mah kampakna geus diasupkeun kana akar tatangkalan. Ku sabab kitu, unggal tangkal anu henteu ngahasilkeun buah anu saé ditegor sareng dialungkeun kana seuneu. ( Lukas 3:9 ) Lamun aya anu henteu tetep dina Kristus, manéhna bakal dibuang kawas dahan jeung withers; dahan-dahanna dikumpulkeun, dialungkeun kana seuneu, tuluy diduruk. (Yohanes 15:6) Jalma-jalma anu sakali-kali ngahasilkeun buah dina Kristus, teras murag, upami aranjeunna nahan cucuk sareng jukut, aranjeunna henteu aya hargana sareng caket dikutuk, sareng tungtungna bakal diduruk. (Ibrani 6:8) Waktu Putra Manusa mulang, Raja bakal nimbalan ka nu di kénca, ”Sing nyingkah ti Kami, he nu dilaknat, kana seuneu langgeng anu geus disiapkeun keur Iblis jeung malaikat-malaikatna.” (Mateus 25:41)

Tempat pamungkas pikeun ngancurkeun jalma jahat disebut Ghénna, istilah anu dianggo ku Yésus nalika nyarios, ”Ulah sieun ka jalma anu maehan awak tapi teu bisa maehan jiwa. Rada sieun anjeunna anu bisa ngaruksak duanana jiwa jeung awak di naraka (Gehenna). (Mateus 10:28) Gehena, nu ditarjamahkeun jadi ”Lebak Hinom” dipikanyaho salaku tempat dikutuk, sarta dina Kitab Suci Ibrani aya sababaraha raja Yuda ngorbankeun anak-anakna ku seuneu. ( 2 Babad 28:3 ) Géhéna terus jadi tempat ngaduruk kokotor, ngaduruk daging, jeung runtah tempat belatung jeung cacing ngarayap ngaliwatan runtah jeung haseupna bau kuat jeung matak ngarareunah. (Yesaya 30:33) Nu ngagambarkeun Ghéna nyaéta naraka; tempat karuksakan abadi dimana seuneu teu eureun ngaduruk jeung cacing teu eureun naker. (Markus 9:47-48) Nalika jalma jahat ditumpes di lautan seuneu - ieu mangrupikeun maot anu kadua - teras maot sareng tempat anu maot (Hades) ogé bakal dialungkeun ka lautan seuneu sareng dileungitkeun. (Wahyu 20:13-15)

Yesus nerangkeun yen urang kudu sieun naraka (Gehenna) leuwih ti maot - jeung urang kudu sieun hiji nu boga wewenang pikeun tuang ka naraka leuwih ti jalma anu bisa maéhan awak. ( Luk. 12:4-5 ) Leuwih hadé leungit salah sahiji anggota awak nu ngajadikeun urang dosa ti batan awak sakujur dialungkeun ka naraka. (Mateus 5:30) Leuwih alus hirup lumpuh atawa leungit leungeun ti batan dialungkeun ka naraka. (Markus 9:43) Leuwih alus lebet ka hirup lumpuh ti batan dua suku dialungkeun ka naraka. (Markus 9:45) Leuwih alus asup ka Karajaan Allah ku hiji panon ti batan dua panon dialungkeun ka naraka. (Markus 9:47)

Nalika Yesus dipaéhan, Allah ngangkat anjeunna tina pupus sareng jiwana henteu ditinggalkeun ka Kadés. (Rasul 2:31) Manéhna geus diangkat di sisi katuhu Allah salaku pamingpin jeung Jurusalamet. (Rasul 2:33) Mantenna geus maot jeung ayeuna hirup salalanggengna sarta ayeuna boga konci Maot jeung Hades. (Wahyu 1:18) Jeung Gerbang Kadés moal prevail ngalawan Garéja-Na. (Mateus 16:18) Sabab sakumaha Bapa ngahudangkeun nu maraot jeung ngahirupkeun maranéhna, Putra ogé ngahirupkeun ka saha waé nu dikersakeun-Na. (Yohanes 5:21) Bapa teu ngahukum ka saha waé, tapi geus maparin sagala putusan ka Putra. (Yohanes 5:22) Sing saha anu ngadéngé omonganana jeung percaya, moal dihukum, tapi geus maot ti maot ka hirup. (Yohanes 5:24) Bakal datang waktuna, jalma-jalma nu maraot bakal ngadéngé sora Putra Allah, jeung nu ngadéngéna bakal hirup. (Yohanes 5:25) Sabab sakumaha Bapa ngahudangkeun nu maraot jeung ngahirupkeun deui maranéhna, kitu ogé Mantenna maparin hirup ka Putra-Na. (Yohanes 5:21) Allah geus méré Yésus wewenang pikeun sakabéh jalma, pikeun méré hirup langgeng ka saha waé nu dikersakeun-Na. (Yohanes 17:2) Mantenna geus dipaparinkeun sagala wewenang pikeun ngalaksanakeun hukuman, sabab Anjeunna teh Putra Manusa. (Yohanes 5:27)

Jamna bakal datang nalika sadaya anu aya di kuburan bakal ngadenge sora Putra Manusa sareng kaluar, anu parantos ngalaksanakeun kahadean pikeun ngahudangkeun kahirupan, sareng anu parantos midamel jahat kana kebangkitan pengadilan. (Yohanes 5:28-29) Bakal aya pihudangeunana anu munggaran pikeun jalma-jalma soleh sareng kebangkitan anu kadua. (Wahyu 20:4-6) Dina poé kiamat, nu maot gedé jeung leutik bakal nangtung hareupeun tahta jeung catetan bakal dibuka kaasup buku kahirupan. (Wahyu 20:12) Maot jeung Kadés bakal nyerahkeun nu maraot jeung maranéhna bakal dihukum, masing-masing nu maot, numutkeun kalakuanana. (Wahyu 20:13) Saha-saha anu ngaranna henteu kapendak dina kitab kahirupan, bakal dialungkeun ka lautan seuneu, nyaéta maot anu kadua. (Wahyu 20:15) Maot jeung Kadés bakal dialungkeun ka lautan seuneu jeung walirang — ieu tempat Sétan bakal cicing. (Wahyu 20:14) Bagja jalma-jalma suci anu bakal dihirupkeun deui anu munggaran! Leuwih saperti maot kadua teu boga kakuatan; maranehna bakal jadi imam Allah jeung Kristus jeung bakal marentah jeung Anjeunna. (Wahyu 20:6) Tapi pikeun jalma-jalma anu teu iman — jeung teu iman — jeung rajapati — jeung cabul — jeung anu ngalaksanakeun elmu sihir — jeung anu nyembah ka allah-allah palsu — jeung sakabeh anu nipu; bagian maranéhanana bakal di danau anu kaduruk ku seuneu jeung walirang, nu maot kadua. (Wahyu 21:8)

Dosa teh maot, tapi ayeuna rahmat reigns ngaliwatan amal saleh ngarah kana hirup langgeng (Rum 5:21). Upah dosa teh maot, tapi kurnia Allah teh hirup langgeng. (Rum 6:23) Ieu teh kahoyong Rama, supaya sakur anu neuteup ka Putra jeung percaya ka Anjeunna kudu meunang hirup langgeng, sarta Kristus bakal ngahudangkeun Anjeunna. (Yohanes 6:40) Sing saha anu percaya ka Putra-Na, boga hirup langgeng; Saha-saha anu henteu nurut ka Putra, moal ningali hirup, tapi murka Allah tetep aya dina anjeunna. (Yohanes 3:36) Kitab Suci dipenjara sagalana dina kaayaan dosa, ku kituna jangji ku iman ka Yesus Kristus bisa dibikeun ka jalma anu percaya. (Galatia 3:22) Pikeun jalma-jalma anu ku kasabaran dina ngalakukeun anu hadé, milarian kamulyaan sareng kahormatan sareng kalanggengan, anjeunna bakal masihan hirup anu langgeng; Tapi pikeun jalma anu nyiar diri sorangan jeung teu nurut bebeneran, tapi nurut unrighteousness, bakal aya murka jeung amarah. (Rum 2:7-8)

Numutkeun jangji Allah urang, urang ngadagoan langit anyar jeung bumi anyar nu kaadilan dwelling. ( 2 Petrus 3:13 ) Jalma-jalma anu pantes pikeun ngahontal umur anu bakal datang sareng dihudangkeun deui tina maot moal tiasa maot deui, sabab aranjeunna sami sareng malaikat sareng putra-putra Allah, janten putra-putra kebangkitan. (Lukas 20:35-36) Sabab, jalma-jalma nu dipingpin ku roh Allah téh putra-putra Allah jeung geus narima sumanget pikeun diadopsi jadi putra-putra. (Rum 8:14-15) Urang disegel ku Roh Suci, anu ngajamin warisan urang nepi ka urang boga eta. (Epesus 1:13-14) Makhluk ngadagoan jeung hayang pisan ngungkabkeun putra-putra Allah (Rum 8:19) ku kituna dibébaskeun tina perbudakan urang kana buruk (Rum 8:21). Anak-anak Allah ngagerem di jero ati-ati ngantosan diadopsi salaku putra - harepan kebangkitan. (Rum 8:23)