Ngabantah Torah Legalisme
Ngabantah Torah Legalisme

Ngabantah Torah Legalisme

Naon ari Judaizers?

"Judaizer" mangrupikeun istilah téknis anu aya hubunganana sareng faksi urang Kristen Yahudi, duanana asalna ti urang Yahudi sareng sanés urang Yahudi, anu nganggap hukum Litérim dina Perjanjian Old salaku masih ngiket sadaya urang Kristen. Aranjeunna nyobian maksa nyunatan Yahudi ka jalma-jalma sanés anu asup kana agama Kristen mimiti sareng ditentang pisan sareng dikritik pikeun tingkah laku aranjeunna ku Rosululloh Paul, anu padamelan seueur suratna pikeun ngabantosan kasalahan doktrinna. Istilah ieu diturunkeun tina kecap Yunani Koine Ἰουδαΐζειν (Ioudaizein) anu dianggo sakali dina Perjanjian Anyar Yunani (Galatia 2:14).[1] Sedengkeun urang Yahudi dina jaman ayeuna mah biasana nyokong sunatan daging, aranjeunna nyokong katetepan Taurat dina seueur hukum Léwi anu sanés kalebet taat sabat, hukum diét sareng pengamatan salametan sareng dinten-dinten suci.

Harti kecap pagawéan Judaize[2], anu ti mana nomina Judaizer diturunkeun, ngan tiasa diturunkeun tina sagala rupa kagunaan sajarah na. Harti Alkitab na ogé kedah disimpulkeun sareng henteu jelas dihartoskeun saluareun hubungan anu jelas na kana kecap "Yahudi." Misalna Kamus Alkitab Anchor, sapertos, nyarios: "Implikasina jelas nyaéta jalma-jalma sanés kapaksa hirup numutkeun adat istiadat Yahudi."[3] Kecap Judaizer asalna tina Judaize, anu jarang dianggo dina tarjamahan Alkitab Inggris (anu istiméwa nyaéta Young's Literal Translation for Galatia 2:14).

[1] Kontributor Wikipedia. "Judaizers." Wikipédia, Énsiklopédi Bébas. Wikipedia, The Free Encyclopedia, 9 Jul. 2021 Wéb. 26 Agustus 2021.

[2] ti Koine Yunani Ioudaizō (Ουδαϊζω); tingali ogé Kuat urang G2450

[3] Kamus Alkitab Anchor, Vol. 3. "Judaizing."

Galata 2: 14-16, Tarjamahan Sastra Youngs

14 Tapi nalika kuring ningali yén aranjeunna henteu leres-leres milampah kabeneran warta hadé, kuring nyarios ka Pétrus sateuacan sadayana, 'Upami anjeun, urang Yahudi, dina cara bangsa-bangsa hirup, sareng sanés ku cara urang Yahudi , kumaha bangsa-bangsa anjeun maksa Yudaize? 15 urang ku urang Yahudi, sareng sanés berdosa bangsa-bangsa,16 parantos terang ogé yén jalma moal dinyatakeun leres ku kalakuan hukum, upami henteu ku iman ka Yesus Kristus, urang ogé ka Kristus Yesus parantos percanten, yén urang tiasa disaurkeun ku iman Kristus, sanés ku karya hukum. , ku sabab dinyatakeun bener ku kalakuan hukum moal aya daging. '

Panjaluk Paulus

Sing saha jalma anu ngusahakeun tunduk ka urang kana hukum Musa ngalaksanakeun perbudakan ka urang. (Gal 2: 4) Salaku ahli waris tina Perjanjian Anyar, urang kedah ngajaga kabébasan urang di Kristus. (Gal 2: 4-5) Niténan dinten sareng bulan sareng usum sareng taun kedah dirobih deui kana perbudakan kana paréntah lemah sareng lemah. (Gal 4: 9-10) Kristus parantos ngabébaskeun urang pikeun masihan kabébasan; nangtung pageuh ku sabab éta, sareng henteu tunduk deui kana hiji parangkat budak. (Gal 5: 1) Ragi alit ngaraunkeun sagulung. (Gal 5: 9) Kami disebat kabébasan. (Gal 5:13)

Kami henteu kedah ngudag kabeneran ngalangkungan hukum (ku légalisme), sakumaha Paulus nyerat, "Upami kuring ngawangun deui naon anu kuring rusak, kuring ngabuktikeun diri kuring salaku jalma anu ngalanggar hukum" (Gal 2:18) sareng, "Upami kabeneran ngalangkungan hukum, maka Kristus pupus tanpa tujuan. (Gal 2:21) Sakali deui urang terang yén jalma henteu diyakinkeun ku karya hukum tapi ku iman ka Yesus Kristus. (Gal 2:16) Paul leres nuduh urang Yudea nyimpang Injil Kristus (Gal 1: 6-7) Kami henteu nampi Roh ku karya hukum tapi ku ngadangukeun kalayan iman (Gal 3: 2) Anjeunna anu nyayogikeun Roh ka urang sareng ngadamel kaajaiban di antara urang ngalakukeun éta ku ngadangukeun kalayan iman, sanés karya hukum. (Gal 3: 5-6) Urang henteu kedah ngarobih deui kana cara-cara lami anu disampurnakeun ku daging saatos dimimitian dina jalan anyar Roh. (Gal 3: 3) Upami teu kitu da'wah Injil téh musnah. (Gal 3: 4) 

Sing saha jalma anu ngandelkeun padamelan hukum aya dina kutukan; sabab aya tulisan, "Sumpahna jalma-jalma anu henteu taat kana sagala perkara anu ditulis dina Kitab Hukum Torét sareng ngalaksanakeunana." (Gal 3:10) Al Masih nebus urang tina laknat hukum ku janten laknat pikeun urang - sabab aya tulisan, "Dikutuk saha jalma anu digantung dina tangkal" - sahingga dina Kristus Yesus berkah ti Ibrahim tiasa sumping ka kapir, supaya urang tiasa nampi Roh anu dijangjikeun ku iman. (Gal 3: 13-14) Hukum mangrupikeun wali urang dugi ka Al Masih sumping, supados urang tiasa dibenerkeun ku iman. (Gal 3:24) Ayeuna iman parantos sumping, urang moal aya deui anu jaga, sabab ka Kristus Yesus, urang téh putra-putra Gusti, ku iman. (Gal 3: 25-26)

 Sing saha anu dibaptis kana Kristus parantos nganggo Kristus. (Gal 3:27) Jalma anu bakal dibenerkeun ku hukum dipisahkeun ti Kristus - aranjeunna parantos murag tina rahmat. (Gal 5: 4) Éta ngalangkungan Roh, ku iman, urang ngagaduhan harepan kabeneran. (Gal 5: 5) Sadaya anu penting pikeun naon-naon nyaéta Kristus Yesus nyaéta iman anu dianggo ngaliwatan cinta. (Gal 5: 6) Pikeun sakabeh hukum ditumpes dina hiji kecap: "Anjeun kudu bogoh ka tatangga saperti diri sorangan." (Gal 5:14) Sanggupkeun beban masing-masing, sareng kitu minuhan hukum Kristus. (Gal 6: 2)

Dina Kristus Yesus kami hiji - teu aya bedana antara Yahudi atanapi Yunani, lalaki atanapi awéwé. (Gal 3:28) Sareng upami urang milik Kristus, maka urang téh turunan Ibrahim, ahli waris numutkeun jangji. (Gal 3: 29) Kami parantos ditebus tina hukum. (Gal 4: 4-5) Sing saha anu nyebar kana Roh bakal ti Roh anu ngala kahirupan langgeng. (Gal 6: 8) Panaténan atanapi kurangna matuh kana sunatan (kumawula kana Hukum Musa) kaitung naon waé, tapi ngan ukur janten ciptaan anu énggal. (Gal 6:15)

Mateus 5: 17-18, kuring datang lain pikeun ngancurkeun hukum, tapi pikeun minuhan éta

Dina Mateus 5: 17-18 Yesus nyarios, "Kuring henteu datang pikeun ngancurkeun hukum, tapi pikeun minuhan hukum éta." Naon anu dimaksud ku "minuhan hukum"? Naha "minuhan hukum" ngan saukur ngalaksanakeunnana sakumaha mistina Musa? Nanging mangrupikeun kalepatan dasar pikeun nyangka yén Yesus ngan ukur nguatkeun kabutuhan pikeun nitenan sadaya hukum anu dipasihkeun ka Israel ngalangkungan Musa. 

Upami Isa maréntahkeun urang ngalaksanakeun paréntah hukum sakumaha anu dipasihkeun ku Musa, maka jelas nyunatan dina daging masih wajib pikeun sadayana. Urang kedah émut yén sunat dina daging mangrupikeun tanda tina perjanjian anu dilakukeun sareng Ibrahim (saatos anjeunna percanten Injil, Gal 3: 8; tingali Rom 4: 9-12) sareng tanda Israél anu leres, matuh. Hukum parantos nyarios kalayan jelas: "Nyarios ka urang Israil, saurna, 'Nalika awéwé ngalahirkeun sareng ngalahirkeun lalaki, maka najis najis tujuh dinten ... Dina dinten kadalapan daging kulupna bakal disunatan '"(Imp 12: 2-3). Catet ogé paréntah anu mastikeun yén "jalma anu henteu disunat henteu tiasa tuang [Paska]. Hukum anu sami diterapkeun pikeun pribumi sapertos ka muhrim anu dumuk di antara anjeun ”(Kel 12: 48-49) Dina Budalan 4: 24-26 Gusti parantos ngancam maot ka Musa upami anjeunna henteu ningali yén budakna disunatan. Ieu mangrupikeun salah sahiji dawuhan Allah anu paling penting pikeun Israél. Nanging teu saurang ogé urang rumaos kawajiban ngalaksanakeun bagian ieu hukum Allah, sanaos urang moal mendakan nanaon dina ajaran Yesus anu kacatet anu bakal ngaleungitkeun sarat tina sunatan jasmani.

Sunatan ayeuna "dina manah," sabab "anjeunna jalma Yahudi anu jero; sareng sunat nyaéta anu tina haté, ku sumanget, sanés ku hurup "(Rom 2: 28-29). Pasti aya béda anu ageung antara sunat dina daging sareng sunat dina roh. Nanging Perjanjian Anyar ningali sunatan rohani, batin salaku réspon anu pantes kana paréntah yén urang kedah disunatan. Hukum parantos dijiwaan sahingga "kacumponan." Éta henteu acan ancur. Éta pastina nyandak bentuk anu rada béda dina Perjanjian Anyar.

Yesus ngamimitian ngan saukur spiritualisasi tina sapuluh paréntah sareng hukum-hukum sanés nalika dina Khutbah di Gunung anjeunna ngumumkeun, "Anjeun parantos nguping yén jaman baheula dititah, 'Anjeun moal ngalakukeun rajapati' ... tapi kuring nyarios ka anjeun ..." ( Mat. 5: 21-22). "Anjeun parantos nguping yén cenah, 'Maneh ulah zinah,' tapi kuring ngomong ka anjeun ..." (Mat. 5: 27-28). "Musa ngijinkeun anjeun megatkeun pamajikan anjeun, tapi ti mimiti éta henteu sapertos kieu. Sareng kuring nyarios ka anjeun… ”(Matt 19: 8-9).

Ku "minuhan" hukum Yesus ngarobahna - saleresna ngarobih - tapi henteu ngancurkeunana. Anjeunna nyatana ngaluarkeun niat nyata hukum, ngajantenkeun langkung radikal, dina sababaraha kasus (cerai) ngabatalkeun hukum Musa dina Ulangan 24, nyatakeun yén bekel ieu samentawis. Ieu mangrupikeun kanyataan anu penting: Ajaran Yesus leres-leres ngajantenkeun hukum perceraian Musa batal sareng batal. Anjeunna nyandak urang deui kana hukum perkawinan anu langkung tiheula anu dipasihkeun ku Allah dina Kajadian 2:24. Maka Yesus narik bagian anu langkung awal sareng langkung penting tina Taurat. Anjeunna overrides konsési engké masihan ku Musa salaku Taurat.

Yesus nyandak hukum kana tungtung na anu dituju, tujuan akhir anu asalna diterapkeun (Rom 10: 4). Salaku conto, kumaha hukum daging bersih sareng najis? Naha Yesus nyarios naon-naon ngeunaan hartos hukum éta pikeun urang Kristen? Yesus asup kana masalah masalah najis: "Naon waé anu asup ka manusa ti luar moal bisa ngotorkeun manéhna, sabab éta henteu asup kana haténa, tapi kana beuteung na, sareng dileungitkeun" (Markus 7: 18-19). Teras Markus masihan koméntar: "Maka Yesus nyatakeun sadayana tuangeun bersih" (Markus 7:19). Hukum kadaharan anu beresih sareng najis parantos henteu aya deui kakuatanana. Yesus parantos ngarujuk kana parobihan ieu dina Perjanjian Anyar.

Mateus 5: 17-18 (ESV), Hukum atanapi para Nabi; Kuring henteu sumping pikeun mupuskeun aranjeunna tapi pikeun minuhan éta

17 "Entong nyangka yén kuring datang pikeun mupus Hukum atanapi para Nabi; Kuring henteu sumping pikeun mupuskeun aranjeunna tapi pikeun minuhan éta. 18 Kanggo anu saéstuna, kuring nyarios ka anjeun, dugi ka langit sareng bumi musna, moal aya iota, teu titik, bakal lungsur tina Hukum dugi sadayana réngsé.

Mateus 5:19, Saha waé anu nyantai salah sahiji anu pang sahenteuna tina paréntah ieu

Mateus 5: 17-19 sering dianggo ku jalma-jalma anu ngajengkeun nuturkeun hukum Musa. Ieu kalebet Mateus 5:19 anu nyebatkeun, "Ku sabab éta saha waé anu nyesa salah sahiji anu pang sahenteuna tina paréntah ieu sareng ngajar ka anu sanés pikeun ngalakukeun anu sami bakal disebat paling henteu di Karajaan Sawarga." Aranjeunna gagal ngaku yén ieu mangrupikeun perkenalan kana hutbah Yesus di gunung sareng paréntah anu anjeunna sebutkan nyaéta anu kaluar tina sungutna. Mateus 5: 19-20 berfungsi salaku pangantar ajaran Yesus ngeunaan kabeneran anu dijelaskeun dina bab 5-7. Ahli Toret sareng urang Parisi nekenkeun patuh anu sah kana Hukum Musa, tapi paréntah Yesus negeskeun ngeunaan ngagaduhan haté anu murni sareng tingkah polah anu ngaliput topik sapertos ambek, nafsu, talak, sumpah, bales, musuh anu mikanyaah, pasihkeun ka anu butuh, berdoa , pangampura, puasa, hariwang, nangtoskeun batur, aturan emas, sareng ngahasilkeun buah.

Jelas tina kontéks yén Yesus ngadesek ka jalma-jalma pikeun henteu ngarobih ajaranana nalika anjeunna nyarios, "Sing saha anu santai salah sahiji anu pang handapna tina paréntah ieu sareng ngajar ka anu sanés pikeun ngalakukeun anu sami bakal disebat paling henteu di karajaan sawarga, tapi saha waé anu ngalakukeun aranjeunna sareng ngajar aranjeunna bakal disebat hébat di karajaan sawarga. " (Mat 5:19) Anjeunna henteu ngarujuk kana tata cara anu ditetepkeun ku Musa anu ditujukeun ku ahli-ahli Kitab sareng Parisi. Sabalikna Yesus nyarios, "kacuali kabeneran anjeun ngalangkungan ahli Torét sareng urang Parisi, anjeun moal lebet ka Karajaan Sawarga." (Mat 5:20) Kaleresan anu anjeunna maksudkeun nyaéta paréntahna anu diringkeskeun dina ajaran-ajaranna anu langkung ti tilu bab. 

Nalika Yesus nyarioskeun kana Hukum atanapi Nabi, éta dina konteks minuhan éta. Anjeunna anu bakal ngalaksanakeun sagala rupa anu ditulis ngeunaan anjeunna. Ngaliwatan minuhan ieu, anjeunna parantos netepkeun perjanjian anyar dina getihna. Ayeuna urang dileupaskeun tina hukum, parantos maot ka anu nyekel kami, sahingga urang ngawula dina cara anyar Roh sareng sanés cara lami tina kode tulisan. (Rom 7: 6)

Mateus 5: 17-20 (ESV), kecuali lamun kabeneran anjeun ngalangkungan ahli Taurat sareng Parisi

17 "Entong dipikirkeun yén kuring datang pikeun mupuskeun Hukum atanapi Para Nabi; Kuring henteu sumping pikeun mupuskeun aranjeunna tapi pikeun minuhan éta. 18 Kanggo anu saéstuna, kuring nyarios ka anjeun, dugi ka langit sareng bumi musna, moal aya iota, teu titik, bakal lungsur tina Hukum dugi sadayana réngsé. 19 Ku sabab éta saha santai salah sahiji sahenteuna tina ieu paréntah sareng ngajar batur pikeun ngalakukeun hal anu sami bakal disebat sahenteuna di karajaan langit, tapi saha waé anu ngalaksanakeunana sareng ngajar aranjeunna bakal disebat hébat di karajaan sawarga. 20 Pikeun kuring ngawartosan anjeun, kecuali lamun kabeneran anjeun ngalangkungan ahli Taurat sareng Parisi, anjeun moal lebet ka Karajaan Sawarga.

21 Anjeun parantos ngadangu yén éta diucapkeun ka jalma-jalma baheula ... Tapi kuring nyarios ka anjeun ...

  • Ngeunaan Rajapati sareng Amarah: Mateus 5: 21-26
  • Ngeunaan Zina sareng Nafsu: Mateus 5: 27-30
  • Ngeunaan Cerai: Mateus 5: 31-32
  • Ngeunaan Sumpah sareng sumpah: Mateus 5: 33-37
  • Ngeunaan Balesan: Mateus 5: 38-42
  • Ngeunaan Musuh Sinta: Mateus 5: 43-48
  • Ngeunaan Méré ka Anu Kabut: Matius 6: 1-4
  • Ngeunaan Ngadoa: Mateus 6: 5-13
  • Ngeunaan Panghampura: Mateus 6:14 
  • Ngeunaan Puasa: Mateus 6: 16-18
  • Ngeunaan Kahariwang: Mateus 6: 25-34
  • Ngeunaan nangtoskeun Batur: Mateus 7: 1-5
  • Ngeunaan Aturan Emas: Mateus 7: 12-14
  • Ngeunaan Ngasilkeun Buah: Mateus 7: 15-20

Rum 7: 6 (ESV), Urang ngalayanan ku cara anyar Roh sareng sanés cara lami tina kode tulisan

6 Tapi ayeuna urang dileupaskeun tina hukum, parantos maot ka anu nyekel urang, ku kituna urang ngawula dina cara anyar Roh sareng sanés cara lami tina kode tulisan.

Mateus 7: 21-23, D.epart ti kuring, anjeun pagawé kajahatan

Seringna, kecap-kecap Yesus dicandak tina kontéks dina Mateus 7:23 dimana Yesus nyarios ka jalma-jalma anu henteu terang Kristus, yén anjeunna bakal nyatakeun ka aranjeunna, 'Kuring henteu pernah terang anjeun; angkat ti abdi, anjeun pagawé pelanggaran hukum. ' Aranjeunna nangtoskeun henteu patuh hukum henteu ngajagaan hukum anu aranjeunna ngartos hukum Musa anu perjanjian lami. Patarosanna aya dina kontéks pelayanan Yesus, naon pamahamanana ngeunaan pelanggaran hukum? Saéstuna éta henteu siga urang Yahudi anu ngajantenkeun sakumaha anu dibuktikeun Ku Mateus 23: 27-28 dimana Yesus nyauran juru tulis (ahli hukum) sareng urang Parisi, jalma-jalma munafik, nyarios, "Anjeun sapertos makam diputih, anu sacara éksternal katingalina saé, tapi dina jero pinuh ku tulang jelema maot sareng sagala najis. Janten anjeun ogé sacara lahiriah katingalina leres-leres pikeun batur, tapi dina jero anjeun pinuh ku munafik sareng haram. 

Ku kecap Yesus nyalira urang ngartos naon anu janten hukumna. Pikeun anjeunna nyaéta kaayaan jero anu diitung sareng penampilan luar tina kabeneran henteu leres-leres. Pikeun Al Masih, "pelanggaran hukum" mangrupikeun kaayaan kaayaan batin batur, sanés reputasi duniawi aranjeunna anu saluyu sareng paréntah sareng tata cara. Nuturkeun Taurat henteu nyegah batur tina henteu patuh hukum atanapi netepkeun dirina salaku kabeneran. Deui, Yesus nyauran jalma-jalma anu pokus teu henti-henti kana kode tulisan salaku pinuh ku munafek sareng nurut hukum.

Aya seueur buktos anu sanés tina tulisan-tulisan Apostolik anu ngadukung pamahaman ieu naon anu hartosna kecap "henteu patuh hukum" sapertos anu digunakeun ku Kristus sareng Rosul-Na. Dina Lukas 13:27 Yesus nyarioskeun ngeunaan jalma-jalma anu bohong, "Jauhkeun ti abdi, sadaya aranjeun jahat." Kecap di dieu dina nyaéta kecap Yunani adikia (ἀδικία) anu leksikon BDAG ngahartikeun salaku (1) kalakuan anu ngalanggar standar kalakuan anu bener, kalakuan salah, (2) kualitas kateuadilan, kabeneran, kajahatan, ketidakadilan. Mertimbangkeun yén kekecapanana mirip pisan sareng Mateus 7:23, urang tiasa nyimpulkeun yén anu dimaksud ku Yesus ku kalakuan hukum nyaéta kalakuan salah atanapi henteu leres, sareng anjeunna henteu nganggo istilah pikeun ngajelaskeun jalma anu henteu saluyu sareng hukum Musa.

 Kecap 'lawlessness' sakumaha anu kapendak dina Perjanjian Anyar perkawis jahat atanapi dosa. Saatos leupas tina dosa, urang parantos janten budak tina kaadilan (Rom 6:18) Paul ngartos béda tina kaadilan sareng kaadilan ku cara anu sami sakumaha saurna, "sapertos anjeun kantos nampilkeun anggota anjeun salaku budak ka napsu sareng ka hukum anu nungtun kana langkung palanggaran hukum, maka ayeuna nampilkeun anggota anjeun salaku budak pikeun kabeneran ngarah kana kasucian. (Rom 6:19) Anjeunna ngabedakeun kabeneran sareng kalakuan haram, cahaya sareng gelap. (2 Kor 6:14) Rahmat Allah parantos muncul, ngalatih urang pikeun nyingkahan kamaksiatan sareng hawa nafsu duniawi, sareng hirup anu ngendalikeun, lurus, sareng saleh dina jaman ayeuna, (Tit 2: 11-12) Jesus Gave dirina pikeun urang pikeun nyalametkeun urang tina sagala kalakuan hukum sareng nyucikeun diri pikeun dirina salaku jalma. (Tit 2:14) Pergaulan Perjanjian Anyar anu ngalanggar hukum nyaéta dosa, sanés henteu patuh kana hukum Musa. Ieu ditegeskeun ku 1 Yohanes 3: 4 anu nyebatkeun, "Sing saha anu ngalakukeun amalan ngalakukeun dosa ogé ngalanggar hukum; dosa nyaéta ngalanggar hukum. " Janten, konsép Perjanjian Anyar ngeunaan henteu patuh hukum patali sareng janten hamba dosa sareng gelap tibatan nuturkeun cahaya sareng patuh ku Roh. Kami ngawula ku cara anyar Roh, sareng sanés cara lami tina kode tulisan. (Rom 7: 6)

Mateus 7: 21-23 (ESV), angkat ti abdi, anjeun pagawé pelanggaran hukum

21 "Henteu sadayana anu nyarios ka kuring, 'Gusti, Gusti,' bakal lebet ka Karajaan Sawarga, tapi anu ngalampahkeun kersa Rama mah anu di surga. 22 Dina dinten éta seueur anu bakal nyarios ka kuring, 'Gusti, Gusti, naha kami henteu nabalan nganggo nami anjeun, sareng ngusir setan ku nami anjeun, sareng ngalakukeun seueur perkasa dina nami anjeun?' 23 Maka Kami bakal nyatakeun ka aranjeunna, 'Abdi henteu kantos terang anjeun; angkat ti abdi, anjeun pagawé pelanggaran hukum. '

Mateus 23: 27-28 (ESV), lahiriah katémbong bener pikeun batur, tapi dina jero anjeun pinuh ku munafik sareng haram.

27 "Cilaka anjeun, ahli Torét sareng urang Parisi, jalma-jalma munafik! Pikeun anjeun ibarat kubur anu diputih, anu jaba katingalina endah, tapi dina jerona pinuh ku tulang jelema maot sareng sagala najis. 28 So anjeun ogé sacara lahiriah katémbong bener pikeun batur, tapi dina jero anjeun pinuh ku munafik sareng haram.

Lukas 13: 26-27 (ESV), Ninggali ti kuring, anjeun sadaya padamel jahat

26 Teras anjeun bakal ngawitan ngucapkeun, 'Kami tuang sareng nginum di payuneun anjeun, sareng anjeun ngajar di jalan-jalan urang.' 27 Tapi anjeunna bakal nyarios, 'Kuring béjakeun ka anjeun, kuring henteu terang anjeun asalna ti mana. Ninggali ti kuring, sadaya padamel jahat!'

Rum 6: 15-19 (ESV), Anjeun pernah nampilkeun anggota anjeun salaku budak pikeun najis, pelanggaran hukum anu ngarah ka langkung henteu patuh hukum

15 Kumaha tah? Naha urang dosa sabab urang henteu handapeun hukum tapi dina rahmat? Henteu nanaon! 16 Naha anjeun henteu terang yén lamun nampilkeun diri ka saha waé salaku budak anu taat, anjeun budak ti saha anjeun nurut, boh tina dosa, anu ngakibatkeun maot, atanapi tina nurut, anu ngakibatkeun kabeneran? 17 Tapi syukur ka Gusti, yen anjeun anu kantos janten budak dosa parantos nurut tina ati kana standar ajaran anu anjeun parantos setelkeun, 18 na, parantos dibebaskeun tina dosa, parantos janten budak kaadilan. 19 Kuring nyarios dina istilah manusa, kusabab watesan alami anjeun. Pikeun sapertos anjeun kantos nampilkeun anggota anjeun salaku budak pikeun najis sareng ka hukum anu nungtun kana langkung henteu nindak hukum, maka ayeuna ayakeun anggota anjeun salaku budak pikeun kabeneran anu ngarah kana kasucian.

2 Korinta 6:14 (ESV), Kaleresan ku kaadilan? Atanapi ukhuwah naon anu gaduh cahaya sareng gelap

14 Entong sami dibekokeun sareng anu henteu percaya. Kanggo naon kemitraan ngagaduhan kabeneran sareng kaadilan? Atanapi naon kasauranana cahaya sareng gelap?

Titus 2: 11-14 (ESV), anu masihan dirina pikeun urang pikeun nebus urang tina sagala kalakuan hukum sareng nyucikeun dirina pikeun jalma-jalma

11 Kusabab kurnia Gusti parantos nembongan, nyalametkeun kasalametan sadayana jalma, 12 ngalatih urang pikeun nyingkahan kamaksiatan sareng hawa nafsu duniawi, sareng hirup ngontrol diri, jejeg, sareng solehah dina jaman ayeuna, 13 ngantosan harepan kami anu diberkahan, munculna kamulyaan Gusti anu hébat sareng Jurusalamet urang Yesus Kristus, 14 anu masihan dirina pikeun urang pikeun nebus urang tina sagala kalakuan hukum sareng nyucikeun dirina pikeun jalma-jalma kanggo kapamilikan nyalira anu getol kana padamelan anu saé.

1 Yohanes 3: 4 (ESV), Saha waé anu ngalakukeun prakték ngalakukeun dosa ogé ngalanggar hukum; dosa nyaéta ngalanggar hukum

4 Saha waé anu ngalakukeun prakték ngalakukeun dosa ogé ngalanggar hukum; dosa nyaéta ngalanggar hukum.

Mateus 19:17, Upami anjeun kedah lebet kahirupan, jaga paréntah

Nalika Yesus ditanya ku jalma beunghar dina Mateus 19: 16-21, "Naon kalakuan anu hadé anu kudu kuring lakukeun pikeun hirup langgeng," saur Yesus, "Upami anjeun kedah lebet kahirupan, jaga paréntah." Tapi nalika ditaroskeun ngeunaan anu mana, Yesus henteu nyarios sadayana atanapi hukum Musa. Anjeunna ngan ukur nyebatkeun genep paréntah. Lima diantarana ti sapuluh paréntah kalebet, Anjeun henteu kedah rajapati, Anjeun henteu kedah zinah, Anjeun moal maok, anjeun moal nyaksian palsu, sareng Ngahargaan bapa sareng indung anjeun sareng anjeunna nambihan, 'Anjeun kedah cinta ka tatangga anjeun salaku sorangan. ' Daripada pikaresepeun pikeun sakabeh hukum, anjeunna banding ka kelompok paréntah pilih ieu anu saluyu sareng ajaran kabeneran na.

Lalaki éta nyarios, "Sadayana ieu mah parantos dijaga, naon anu kuring masih kakurangan?" Yesus salajengna nyatakeun dina Mateus 19:21, "Upami anjeun kersa sampurna, angkat, jual naon anu anjeun kagungan sareng pasihkeun ka anu miskin, sareng anjeun bakal ngagaduhan harta di surga; sareng sumping, tuturkeun abdi. " Di dieu urang tingali standar Yésus sanés sacara gembleng Hukum Musa tapi para kepala sekolah hukum Allah anu aya hubunganana sareng cinta ka manusa sareng hirup anu teu mentingkeun diri. Upami Yesus percanten 613 paréntah hukum Musa anu kritis, ieu bakal janten kasempetan anu sampurna pikeun nyarios kitu. Sabalikna, resép Yesus pikeun museur kana prinsip kahadéan anu aya hubunganana sareng cinta sareng amal. Daripada patuh pisan kana hukum Musa, standar na pikeun sampurna nyaéta hirup anu teu mandiri salaku hamba.

Mateus 19: 16-21 (ESV), Upami anjeun bakal sampurna

16 Sareng aya, saurang lalaki sumping ka anjeunna, saurna, "Guru, naon kasaéan anu kuring kedah lakukeun pikeun hirup langgeng?" 17 Sareng saur anjeunna, "Naha anjeun naros ka kuring ngeunaan naon anu saé? Ngan aya hiji anu saé. Upami anjeun hoyong lebet kahirupan, jaga paréntah. " 18 Anjeunna nyarios ka anjeunna, "Anu mana?" Sareng Isa nyarios, "Maneh moal maehan, Maneh ulah zinah, Entong maling, Maneh tong nyaksi palsu19 Hormat bapak sareng indung anjeun, sareng, Anjeun kedah bogoh ka tatangga sapertos diri. " 20 Nonoman nyarios ka anjeunna, "Sadaya ieu mah parantos disimpen. Naon anu kuring masih kakurangan? " 21 Yesus nyarios ka anjeunna, "Upami anjeun bakal sampurna, angkat, jual naon anu anjeun kagungan sareng pasihkeun ka anu miskin, sareng anjeun bakal ngagaduhan harta di surga; sareng sumping, tuturkeun kuring. "

Gumantung kana Mateus

Sajauh ieu urang parantos nutupan cariosan dina Mateus yén Judaizers pulas ku karesepna sareng jelas yén aranjeunna ngandelkeun pisan ka Mateus. Tina cariosan Yesus anu aranjeunna nunjukkeun dina Mateus, teu aya paralel dina Injil anu sanés atanapi sésana tina Perjanjian Anyar. Upami nuturkeun Hukum Musa mangrupikeun dasar pikeun ajaran Yesus, kecap-kecap ieu anu disalahgunakeun ku Judaizers pikeun ngadukung katetepan Taurat ogé kedah dilebetkeun deui di tempat sanés dina tulisan Apostolik. Éta khususna kedah dipamerkeun dina Lukas-Rasul anu diserat ku Mateus sareng milarian netepkeun catetan ngeunaan naon anu dilakukeun ku Yesus sareng anu diajarkeun ku jalma anu sami anu ogé nyatakeun naon anu dilakukeun sareng diajarkeun ku Rosul. Kanggo langkung seueur ngeunaan kapercayaan Lukas-Kisah dibandingkeun sareng Mateus tingali https://ntcanon.com

Lukas 22: 7-20, Yesus Ngadahar Pakan Paskah

Sababaraha nunjuk kana tuangeun panungtung Yesus sareng murid-muridna salaku tuangeun Paska anu nunjukkeun yén urang kedah ngayakeun Paska (salaku pésta taunan). Sateuacan urang luncat kana kacindekan urang kedah nyatet yén dina Lukas 22, tekenanna nyaéta dina tuang (pésta) sakumaha Yesus hoyong pésta di rohangan ageung perabotan (tempat saéna) salaku tuang na terakhir sareng murid-muridna. Kontéks ieu, sanés janten paningalian rutin tapi mangrupikeun kasempetan khusus dimana Yesus moal salametan dugi ka karajaan Gusti parantos kajantenan. (Lukas 22:17) Nalika anjeunna nyarios, "Kuring moal nginum buah anggur dugi ka Karajaan Allah sumping" jelas anjeunna ngalakukeun rujukan umum pikeun salametan. (Lukas 22:18) Yesus nganggap tuangeun istiméwa sabab éta pésta terakhir sareng murid-muridna sateuacan karajaan Allah diadegkeun. Yesus nyarios, "Kuring hoyong pisan tuang Paska ieu sareng anjeun sateuacan sangsara." (Lukas 22:15) Tekenan di dieu nyaéta resep tuang terakhir sareng jalma-jalma anu caket sareng anjeunna. 

Yesus salajengna ngadamel salametan ngeunaan perjangjian énggal (sanés anu lami) nalika anjeunna nyarios ngeunaan roti, "Ieu awak kuring, anu dipasihkeun pikeun anjeun," sareng ngeunaan anggur, "gelas ieu anu dituang pikeun anjeun nyaéta perjanjian anyar dina getih kuring. " (Lukas 2: 19-20) Saéstuna pentingna Paska pikeun ngélingan urang Israil anu dibébaskeun ti bumi Mesir dilelepkeun ku perjanjian anyar anu ditetepkeun ku getih Yesus. Daripada saurna pikeun nyandak roti pikeun émut ka Israél, saurna, "Laksanakeun ieu pikeun émut ka kuring." (Lukas 22:19) Sakalian urang nyandak awak sareng getih Kristus urang nyatakeun pupusna Gusti dugi ka anjeunna sumping (1 Kor 11: 23-26) Kristus nyaéta Paska urang parantos dikorbankeun. (1 Kor 5: 7). Roti henteu ragi nyaéta kaikhlasan sareng bebeneran (1 Kor 5: 8) 

Dina 1 Korinta 5: 7-8 Paul nerapkeun prinsip "spiritual" sami pikeun Paskah taunan sareng Dinten Roti Tanpa Ragi sakumaha Sabat. "Kristus Paska urang parantos dikorbankeun." Paska Kristen urang henteu deui domba tiwas unggal taun tapi Jurusalamet dibunuh sakali sareng sadayana, kalayan kakuatan pikeun nganteurkeun urang unggal dinten, sanés sataun sakali. "Ku sabab kitu hayu urang ngayakeun pésta, sanés sareng ragi lami, atanapi henteu sareng ragi tina jahat sareng jahat, tapi ku roti anu henteu beragi tina kaikhlasan sareng bebeneran" (1 Kor 5: 8). Kusabab kitu urang henteu kedah tuang roti atanapi nginum cangkir Gusti ku cara anu teu pantes tapi mimiti ngaji diri. (1 Kor 11: 27-29) Anu kedah diberesihan ti tengah urang nyaéta maksiat, sarakah, panipuan, musyrik, mabok 'sareng tingkah laku kasar. (1 Kor 5: 9-11) Ieu kajahatan anu kedah diberesihan - henteu kagagalan nurut kana kode tulisan anu lami. (1 Kor 5: 9-13) Ieu masalah spiritual anu nyata, sanés masalah ngabersihkeun ragi tina mobil sareng bumi urang salami saminggu dina sataun. Urang Kristen, saur Paulus, kedah "ngajaga pésta" salamina. Sistem hukum Musa salaku sakumpulan katetepan parantos digentos ku hukum kabébasan dina sumanget, dijumlahkeun dina hiji paréntah pikeun mikanyaah ka tatangga sapertos diri urang sorangan (Gal 5:14).

Lukas 22: 7-13 (ESV), Buka sareng nyiapkeun Paska kanggo urang, sina urang tuang.

7 Maka sumpingna dinten Roti Tanpa Ragi, anu mana domba Paska kedah dikurbankeun. 8 Maka Yesus ngutus Pétrus sareng Yohanes, nyarios, "Buka sareng nyiapkeun Paska kanggo urang, sina didahar. " 9 Aranjeunna nyarios ka anjeunna, "Dimana anjeun kersa kami nyiapkeunana?" 10 Saur anjeunna ka aranjeunna, "Lah, nalika anjeun lebet ka kota, saurang lalaki anu nyandak kendi cai bakal pendak sareng anjeun. Tuturkeun anjeunna kana imah anu anjeunna lebet 11 sareng nyarios ka tuan bumi, 'Guru nyarios ka anjeun, Dimana kamar tamu, dimana kuring tiasa tuang Paska sareng murid-murid kuring? ' 12 Sareng anjeunna bakal nunjukkeun ka anjeun rohangan luhur anu luhur anu dilengkepan; siapkeun didinya. ” 13 Sareng aranjeunna angkat sareng mendakanana sapertos anu parantos dicarioskeun ku aranjeunna, sareng aranjeunna nyiapkeun Paska.

Lukas 22: 14-20 (ESV), kuring moal nginum buah tina anggur dugi ka Karajaan Allah sumping

14 Sareng nalika waktosna sumping, anjeunna calik di meja, sareng rasul-rasul sareng anjeunna. 15 Sareng saurna ka aranjeunna, "Abdi hoyong pisan ngadahar Paska ieu sareng anjeun sateuacan sangsara. 16 Pikeun Kuring bébéja yén kuring moal tuang dugi ka kaeusi di Karajaan Allah. " 17 Sareng anjeunna nyandak cangkir, sareng nalika anjeunna parantos sukur anjeunna nyarios, "Candak ieu, sareng bagi-bagi ka anjeun. 18 Pikeun Kuring béjakeun yén ti ayeuna Kuring moal nginum buah anggur dugi ka Karajaan Allah sumping. " 19 Sareng anjeunna nyandak roti, sareng nalika anjeunna parantos muji sukur, anjeunna meupeuskeun sareng masihan ka aranjeunna, paribasa, "Ieu awak kuring, anu dipasihan kanggo anjeun. Laksanakeun ieu pikeun émutan kuring. ” 20 Sareng kitu ogé cangkir saatos aranjeunna tuang, paribasa, "Cangkir ieu anu dituangkeun pikeun anjeun mangrupikeun perjanjian anu anyar dina getih kuring.

1 Korinta 5: 6-8 (ESV), Pikeun Kristus, domba Paska urang, parantos dikorbankeun

6 Sombong anjeun henteu saé. Naha anjeun henteu terang yén ragi sakedik ngaraunkeun gumpalan? 7 Bersihkeun ragi lami anu anjeun tiasa janten gumpalan énggal, sabab anjeun leres-leres henteu aya lebu. Pikeun Kristus, domba Paska urang, parantos dikorbankeun8 Maka hayu urang sami-sami ngarayakeun festival, sanés ku ragi lami, ragi tina jahat sareng jahat, tapi ku roti anu henteu lebu tina kaikhlasan sareng bebeneran.

1 Korinta 11: 23-32 (ESV),  Laksanakeun ieu, sakalian anjeun nginumana, pikeun émutan kuring

23 Pikeun kuring nampi ti Gusti naon anu kuring ogé serahkeun ka anjeun, yén Gusti Yesus dina wengi nalika anjeunna ngahianat nyandak roti, 24 sareng nalika anjeunna parantos muji sukur, anjeunna meupeuskeun awakna, sareng nyarios, "Ieu awak kuring, anu kanggo anjeun. Laksanakeun ieu pikeun émutan kuring. ” 25 Dina cara anu sami ogé anjeunna nyandak cangkir, saatos tuang, saurna, "Cangkir ieu mangrupikeun perjanjian anyar dina getih kuring. Laksanakeun ieu, sakalian anjeun nginumana, pikeun émutan kuring. " 26 Kusabab sering anjeun tuang roti ieu sareng nginum cangkir, anjeun nyatakeun pupusna Gusti dugi ka anjeunna sumping.
27 Saha waé, ku alatan éta, tuang roti atanapi nginum cangkir Gusti sacara teu pantes bakal kaliru ngeunaan awak sareng getih Gusti. 28 Hayu jalma anu nalungtik dirina, teras, teras tuang roti sareng inuman tina cangkir. 29 Pikeun saha waé anu tuang sareng nginum bari henteu mendakan awak na tuang sareng nginum hukuman dina dirina.

1 Yohanes 5: 1-5, Ieu kaasih Gusti, sing taat kana dawuhan-Na

1 Yohanes 5: 1-5 sering dicandak tina kontéks. Sababaraha sacara otomatis ngahubungkeun paréntah Allah sareng hukum Musa (Taurat) sahingga ngaku yén Yohanes nitah urang nuturkeun hukum Musa. Nanging, ieu mangrupikeun corétan kecap-kecap sareng maksud John anu kabuktosan tina ningali kontéks 1John sacara umum. Ningali ka 1Yohanes, paréntah anu dikomunikasikeun pakait sareng perjanjian anu énggal sareng sanés anu lami. Paréntah Allah dijumlahkeun dina 1Yohanes 3:23 sakumaha percaya kana ngaran Yesus Kristus sareng silih asih. Nuju survey buku 1 Yohanes, paréntah Allah numutkeun ka Yohanes nyaéta (1) percaya ka saha Isa, (2) ngajauhkeun dosa sareng jahat, (3) taat kana ajaran Yesus, (4) dipimpin ku Roh sareng (5) silih asih. Ieu mangrupikeun paréntah Gusti dina Perjanjian Anyar anu diringkeskeun ku Yohanes: 

Paréntah Allah numutkeun ka 1 Yohanes

  1. Percaya ka saha Yesus (Kristus, Putra Allah):  1John 1:1-3, 1John 2:1-2, 1John 2:22-25, 1Yohanes 4: 2-3, 1Yohanes 4:10, 1Yohanes 4: 14-16, 1Yohanes 5: 1, 1Yohanes 5: 4-15, 1Yohanes 5:20
  2. Nyingkahan dosa sareng jahat (gelap): 1John 1:5-10, 1John 2:15-17, 1John 3:2-10, 1John 5:16-19 
  3. Patuh kana ajaran Yesus (leumpang sakumaha anjeunna leumpang): 1John 2:3-6, 1John 3:21-24
  4. Janten diterangkeun ku Roh (tetep kana pangasihan Gusti): 1John 2:20-21, 1John 2:27-29, 1Yohanes 4:13
  5. Silih cinta (bogoh ka adi anjeun): 1John 2:7-11, 1John 3:10-18, 1John 4:7-12, 1John 4:16-21

1 Yohanes 5: 1-5 (ESV), Ieu kaasih Gusti, sing taat kana dawuhan-Na

1 Saha-saha anu percaya yén Isa teh Al Masih parantos ngalahir ti Allah, sareng sing saha anu mikanyaah ka Rama mikanyaah saha-saha anu parantos ngalahirkeun ti Anjeunna. 2 Ku ieu urang terang yén urang cinta ka putra-putra Gusti, nalika urang cinta ka Gusti sareng nurut kana paréntah-Na. 3 Kusabab ieu cinta ka Allah, yen urang ngajaga paréntah-Na. Sareng paréntahna henteu matak beurat. 4 Pikeun saha waé anu parantos lahir ti Gusti Allah ngungkulan dunya. Sareng ieu anu kameunangan anu parantos ngungkulan dunya — iman urang. 5 Saha anu ngungkulan dunya kecuali anu percaya yén Isa téh Putra Allah?

1 Yohanes 3: 21-24 (ESV), Ieu dawuhan-Na, supaya urang yakin kana nami Putra-Na Isa Al Masih sareng silih pikanyaah

21 Anu dipikacinta, upami haté urang henteu ngahukum kami, urang kedah percaya diri ka payuneun Gusti; 22 sareng naon waé anu urang tanyakeun kami nampi ti anjeunna, sabab urang ngajaga paréntahna sareng ngalampahkeun naon anu dipikahoyong ku Anjeunna. 23 Sareng ieu dawuhan-Na, supaya urang percanten kana nami Putra-Na Isa Al Masih sareng silih pikanyaah, sapertos anu parantos diparentahkeun ku anjeunna. 24 Saha-saha anu ngajaga paréntah-Na tetep di Allah, sareng Allah di Anjeunna. Sareng ieu urang terang yén anjeunna tetep aya dina diri urang, ku Roh anu parantos dipasihkeun ku anjeunna.

1 Yohanes 4: 20-21 (ESV), Sareng dawuhan ieu urang ti anjeunna: sing saha anu mikanyaah ka Allah ogé kudu bogoh ka lanceukna

20 Upami aya anu nyarios, "Kuring bogoh ka Allah," sareng benci ka lanceukna, éta téh tukang bohong; pikeun anjeunna anu henteu mikanyaah ka lanceukna anu parantos ditingali moal tiasa mikanyaah ka Gusti anu teu acan katingali. 21 Sareng dawuhan ieu urang ti anjeunna: sing saha anu mikanyaah ka Allah ogé kudu bogoh ka lanceukna.

2 Petrus 3: 15-17, Paul - sababaraha hal anu kabobodo sareng teu stabil ngacleng kana karusakan sorangan

Judaize clam yén Pétrus ngarujuk di dieu pikeun jalma-jalma anu nolak nuturkeun Hukum sabab anjeunna nyarioskeun perkawis Paulus sareng kusabab éta nuduhkeun ieu kasalahan jalma-jalma anu henteu patuh hukum. Ningali BDAG Lexicon pikeun kecap Yunani atésmos (ἄθεσμος), Harti utami nyaéta perkawis "pikeun teu boga prinsip, teu pikaresepeun, aib, teu patuh hukum. Henteu patuh hukum dina kontéks ieu henteu merta jalma-jalma anu henteu ngalaksanakeun Hukum Musa tapi jalma-jalma anu henteu boga prinsip sareng ngagunakeun tulisan Paulus salaku lisénsi hirup dina dosa.

Anu dicarioskeun dina ayat 16, nyaéta Pétrus nyarios yén éta téh teu saimbang anu pulas hal sapertos kitu pikeun karuksakan aranjeunna. Kecap Yunani di dieu pikeun henteu stabil nyaéta astēriktos (ικτος). Kecap ieu ngan ukur dianggo hiji tempat sanés dina Perjanjian Anyar anu ogé aya dina buku 2 Pétrus, janten kontéks na kedah masihan urang indikasi langkung seueur ngeunaan saha anu ditunjuk ku Pétrus nyaéta saha-saha anu ngarobih Paulus. 2 Petrus 2:14 ngarujuk ka jalma-jalma anu ngajurung teu stabil (astēriktos) jiwa salaku jalma anu "ngagaduhan panon anu pinuh ku zina, teu puas ku dosa" - ngagaduhan haté "terlatih dina sarakah." Dina petikan anu sami nyatakeun yén aranjeunna "resep kauntungan tina kalakuan salah" (2Pet 2:15) sareng, "aranjeunna mikat ku nafsu séksual daging." (2Pet 2:18) Jelas dina kontéks 2 Pétrus, Pétrus nuduhkeun jalma-jalma anu ngagunakeun tulisan Paulus salaku lisénsi hirup dina dosa kaasup maksiat seksual sareng sarakah. Ieu henteu aya hubunganana sareng urang Kristen anu hirup numutkeun ajaran Al Masih, tapi henteu dina Hukum Musa.   

2 Petrus 3: 15-17 sanés lisénsi pikeun nolak ajaran Paulus. Pétrus henteu nyarios yén aranjeunna kedah ngaregepkeun ajaran Paulus, malah anjeunna negeskeun aranjeunna ku nyarios, "Lanceuk kami anu tercinta Paul ogé nyerat ka anjeun numutkeun hikmah anu dipasihkeun." (2Pet 3:15). Peter henteu ngabatalkeun Paul - anjeunna mastikeun anjeunna. Kami gaduh seueur ajaran anu jelas ti Paulus pikeun pamahaman anu leres kalebet kanyataan yén kami henteu ngalayanan dina cara lami kode tulisan tapi cara anyar Roh. (Rom 7: 6-7) Jalma anu tetep hirup dina dosa henteu ngalayanan jalan anyar Roh sakumaha Paulus nyarios, "Upami anjeun hirup numutkeun daging anjeun bakal maot, tapi upami ku Roh anjeun maot. kalakuan awak, anjeun bakal hirup. ” (Rom 8:13). Hukum Roh hirup parantos ngabébaskeun urang dina Kristus Yesus tina hukum dosa sareng pati. (Rom 8: 2)

2 Petrus 3: 15-18 (ESV), Aya sababaraha hal di antarana - anu kabobodo sareng teu stabil ngaco kana karusakan sorangan

15 Sareng ngitung kasabaran Gusti urang salaku kasalametan, sapertos lanceuk urang anu tercinta Paulus ogé nyerat ka anjeun numutkeun kaarifan anu dipasihkeun ka anjeunna, 16 sakumaha anu anjeunna lakukeun dina sadaya seratna nalika anjeunna nyarioskeun perkawis ieu ngeunaan hal-hal ieu. Aya sababaraha hal anu hésé dipikaharti, anu kabobodo jeung teu stabil (astēriktos) pulas kana karusakanana nyalira, sabab aranjeunna ngalakukeun Kitab Suci anu sanés. 17 Anjeun ku sabab kitu, anu dipikacinta, terang ieu sateuacanna, ati-ati yén anjeun moal kabawa ku kasalahan jalma anu henteu patuh hukum sareng kaleungitan stabilitas anjeun nyalira

2 Petrus 2: 14-20 (ESV), Aranjeunna ngagaduhan panon anu pinuh ku zina, teu kabebis ku dosa. Aranjeunna narik jiwa anu teu mantep.

14 Aranjeunna gaduh panon anu pinuh ku zina, teu kabebis ku dosa. Aranjeunna ngabujuk teu stabil (astēriktos) jiwa. Aranjeunna gaduh haté dilatih dina sarakah. Barudak laknat! 15 Ninggali jalan anu bener, aranjeunna kasasar. Aranjeunna parantos nuturkeun jalan Bileam, putra Beor, anu resep kauntungan tina kalakuan salah, 16 tapi diteueuh ku kalakuan sorangan; hiji keledé teu nyarios nyarios sareng sora manusa sareng nahan kaambek nabi. 17 Ieu mangrupikeun sumber cai sareng halimun anu teu aya cai anu didorong ku badai. Pikeun aranjeunna gelap tina gelap gelap parantos ditangtayungan. 18 Pikeun, nyarios nyaring nyombongkeun kabodoan, aranjeunna ngabujuk ku karep nafsu tina daging jalma anu bieu kabur ti jalma-jalma anu hirup dina kasalahan. 19 Aranjeunna janji aranjeunna kabébasan, tapi aranjeunna sorangan budak tina korupsi. Pikeun naon waé anu ngungkulan hiji jalma, kana éta anjeunna diperbudak. 20 Margi upami, saatos aranjeunna kabur tina rereged dunya ku élmu ngeunaan Gusti sareng Juru Salamet urang Yesus Kristus, aranjeunna deui kajerat dina aranjeunna sareng nungkulan, kaayaan pamungkas parantos langkung parah pikeun aranjeunna tibatan anu tiheula.

Rum 2:13, sanés anu ngupingkeun hukum - tapi anu ngalaksanakeun hukum anu bakal dibenerkeun

Upami aya anu mendakan salah sahiji ayat pikeun nunjukkeun yén Paul netepkeun hukum, ieu bakal salah sahiji. Aranjeunna ngalakukeun ieu ku cara nyandak ieu salaku ayat anu terasing - kaluar tina kontéks sareng titik anu Pauluskeun. Urang kedah ningali kontéks na pikeun leres ngartos naon anu dicarioskeun ku Paulus di dieu anu hartosna. Jelas, Paulus ngarujuk kana "hukum" dina hartos leupas. Di dieu "hukum" dianggo pikeun ngutarakeun prinsip-prinsip pituduh moralitas tibatan hukum Musa sacara gembleng kalebet perhatosan khusus tina kode tulisan. Ngan dina pengertian ieu yén jalma anu henteu aya hukum tiasa nyarios "sacara fitrah ngalakukeun naon anu disyaratkeun ku hukum" (Rom 2:14). Prinsip-prinsip hukum anu umum nyaéta naon anu dimaksud Paulus salaku "hukum" - sanés hukum 613 Hukum Lématika anu diadegkeun ku Musa. Urang tiasa ningali dina Rum 2: 8-9, Paulus ngadamel kontras antara anu milari kasalametan (kamuliaan sareng kahormatan sareng kaabadian) sareng jalma anu milarian nyalira sareng henteu nurut kana bebeneran, tapi nurut kana kabeneran. Bédana na antara jalma-jalma anu ngalakukeun ayat-ayat anu hadé pikeun jalma-jalma anu ngalakukeun kajahatan tanpa dianggap salaku urang Yahudi atanapi urang Yunani. (Rom 2: 9-10) Paul negeskeun yén Gusti henteu nunjukkeun pilih kasih. (Rom 2:11) 

Kumaha Gusti anu henteu nembongkeun pilih kasih, menerkeun jalma anu tanpa hukum? Titik konci anu Paul ngadamel nyaéta jalma anu iman nuturkeun prinsip luhur hukum sanaos henteu nuturkeun hukum kana surat. Mémang tiasa pikeun jalma-jalma kapir anu henteu ngagaduhan hukum, ngalakukeun naon anu dipiharep ku hukum. (Rom 2:14) Éta nunjukkeun yén padamelan hukum kaserat dina haténa, bari nurani ogé kasaksian. (Rom 2:15) Paulus yakin yén upami jalma anu henteu disunat ngajaga paréntah hukum, anu henteu disunat na bakal dianggap sunat. (Rom 2:26) Dina kasimpulanana, Paul yakin yén urang Yahudi mangrupikeun batinna, sareng sunat mangrupikeun masalah haté, ku Roh, sanés ku serat. . Paul's nekenkeun nyaéta kana Roh (sanés hurup) kalebet ngagaduhan haté anu leres, sareng taat kana prinsip anu langkung luhur anu dikedalkeun ku hukum. (Rom 2:29)

Rum 2: 6-29 (ESV), Gusti henteu nunjukkeun pilih kasih

6 Anjeunna bakal males ka masing-masing numutkeun karyana: 7 ka jalma-jalma anu ku kasabaran dina ngalakukeun kahadéan milari kamuliaan sareng kahormatan sareng kalanggengan, anjeunna bakal masihan hirup langgeng; 8 tapi pikeun aranjeunna anu milari nyalira sareng henteu nurut kana bebeneran, tapi nurut kana kaadilan, bakal aya murka sareng amukan. 9 Bakal aya kasusah sareng karesahan pikeun unggal jalma anu ngalakukeun jahat, urang Yahudi mimitina ogé Yunani, 10 tapi kamuliaan sareng kahormatan sareng perdamaian pikeun saha waé anu ngalaksanakeun kahadéan, urang Yahudi mimitina ogé urang Yunani. 11 Pikeun Gusti henteu nunjukkeun pilih kasih.

Rum 2: 12-16 (ESV), Urang kapir, anu teu ngagaduhan hukum, sacara alami ngalaksanakeun naon anu dipiharep ku hukum

12 Pikeun jalma anu ngalakukeun dosa tanpa hukum ogé bakal binasa tanpa hukum, sareng sadayana anu parantos ngalakukeun dosa dina hukum bakal ditilik ku hukum. 13 Kusabab sanés anu ngupingkeun hukum anu taqwa di payuneun Gusti, tapi anu ngalaksanakeun hukum anu bakal dibenerkeun. 14 keur nalika kapir, anu henteu ngagaduhan hukum, sacara alami ngalaksanakeun naon anu dipiharep ku hukum, aranjeunna mangrupikeun hukum pikeun dirina sorangan, sanaos aranjeunna henteu ngagaduhan hukum. 15 Aranjeunna nunjukkeun yén karya hukum éta ditulis dina haténa, bari haté nurani ogé kasaksian, sareng pamikiran anu bentrok nuduh atanapi malah ngahampura. 16 dina dinten anu, numutkeun Injil mah, Gusti nangtoskeun rahasia manusa ku Kristus Yesus.

Rum 2: 25-29 (ESV), Sunatan mangrupikeun masalah haté, ku Roh, sanés ku hurup

25 Pikeun nyunatan memang aya nilainya upami anjeun nurut kana hukum, tapi upami anjeun ngalanggar hukum, sunatan anjeun janten henteu sunat. 26 Janten, upami jalma anu henteu disunat ngajaga aturan hukum, naha henteu sunat na bakal dianggap sunat? 27 Maka anjeunna anu henteu disunat sacara fisik tapi ngajaga hukum bakal ngahukum anjeun anu ngagaduhan kode tulisan sareng sunat tapi ngalanggar hukum. 28 Pikeun henteu aya urang Yahudi anu ngan ukur sacara lahiriah, ogé henteu sunat lahiriah sareng jasmani. 29 Tapi urang Yahudi mangrupikeun batin, sareng sunat mangrupikeun masalah haté, ku Roh, sanés ku serat. Puji na sanés ti manusa tapi ti Gusti.

Yesaya 56 - Urang asing - sing saha anu ngajaga Sabat 

Yudias nunjuk ka Yesaya 56 salaku perkawis kasalametan anu bakal datang sareng yén dinten Sabat dinten katujuh diperkirakeun dilaksanakeun pikeun urang Yahudi sareng urang asing (Yesaya 56: 2, 4, 6). Naon anu leres sabab tina petikan ieu nyarioskeun ngeunaan hiji kajadian ka hareup nalika, "moal lami kasalametan kuring bakal datang sareng kaadilan kuring bakal diturunkeun." (Yes 56: 2) Leres, kaadilan anu bakal diturunkeun nyaéta Biara Anyar ngaliwatan anu masihan hukum anyar, Yesus Kristus. Boh urang Yahudi boh urang asing bakal ngagaduhan aksés kana kabeneran anyar ieu ku jalan Al Masih sareng taat kana ajaranana. Mertimbangkeun Yesaya nyarioskeun ngeunaan perjanjian anyar, anjeunna henteu nyarioskeun perkawis hukum Musa dina hal sabtu dinten katujuh kumargi cara jalma bener parantos diturunkeun dina hukum. Anjeunna nyarioskeun perkawis cara anyar sareng hirup pikeun niténan Sabat ku Roh Suci yén urang tiasa aksés ngalangkungan getih Yesus. 

Kepala sekolah umum Sabat nyaéta waktos istirahat tina damel sareng bakti ka Gusti. Éta tiasa patalina sareng dinten atanapi periode istirahat waé. Sanaos jalma anu latihan numutkeun hukum lami sareng kode tulisan panginten ieu dinten Sabat dinten katujuh, teu aya alesan maca éta kana petikan ieu anu ngarepkeun kasalametan sareng kabeneran anu bakal datang. Sabat salaku kepala sekolah umum bénten sareng aplikasi khusus pikeun netepkeun dinten-dinten suci tinangtu. Sanaos jalma-jalma kafir henteu ngalakukeun Sabat numutkeun hukum Musa, aranjeunna nyarios dina Kitab Suci pikeun ngajaga Sabat. (Hos 2: 11-13) Gusti benci kana Sabat anu dilakukeun ku jalma-jalma jahat anu ngalakukeun kajahatan (Yes 1: 13-17) Sanaos kanyataan yén ahli Taurat sareng urang Parisi ngarayakeun Sabat dinten katujuh, Yesus nyebut aranjeunna henteu patuh hukum kusabab ngagaduhan katingalina kasucian di luar tapi najis dina jero. (Mat 23: 27-28)

Pikeun henteu ngotorkeun Sabat nyaéta ulah mopohokeun nyisihkeun waktos pikeun bakti ka Gusti sareng mediasi perkara-perkara Gusti - sanés éta kedah diturut numutkeun hukum Musa atanapi adat istiadat Yahudi. Dina Yesaya, naon anu ditekenkeun nyaéta ngajaga kaadilan, ngalakukeun kaadilan, (Isa 56: 1) ngajaga panangan tina ngalakukeun kajahatan naon (Isa 56: 2), sareng milih hal-hal anu disenangkeun ku Gusti (Isa 56: 4) Deui Sabat di kontéks ieu ngajaga bakti sareng doa ka Gusti. Yesus mangrupikeun conto pangsaéna urang kumaha urang kedah mendakan istirahat di Gusti numutkeun cara anyar Roh sareng sanés cara lami tina kode tulisan. 

Pendeta anu nawiskeun hadiah numutkeun hukum ngajantenkeun salin sareng bayangan tina hal-hal langit. (Ibr 8: 4-5) Hukum teu boga bayangan tina hal-hal anu bakal datang tibatan bentuk aslina tina kanyataan-kanyataan ieu. (Ibr 10: 1) Entong saha waé anu bakal ngahukum anjeun ngeunaan masalah tuangeun sareng inuman, atanapi ngeunaan pésta atanapi bulan énggal atanapi Sabat - ieu mangrupikeun kalangkang tina hal-hal anu bakal datang, tapi bahanna milik Kristus . (Kol 2: 16-17)

Yesaya 56: 1-8 (ESV), Moal lami deui kasalametan kuring bakal datang, sareng kaadilan kuring bakal kaungkap

1 Kieu dawuhan PANGERAN:
"Jaga kaadilan, sareng amalkeun bener,
pikeun gancang kasalametan kuring bakal datang,
sareng kabeneran kuring diungkabkeun.
2 Bagja jalma anu ngalakukeun ieu,
sareng putra manusa anu nyepeng pageuh,
anu ngajaga Sabat, henteu nista éta,
sareng ngajaga pananganna tina ngalakukeun kajahatan naon waé."
3 Entong urang asing anu parantos ngagabung ka PANGERAN nyarios,
"PANGERAN pasti bakal misahkeun abdi ti umat-Na";
sareng entong entong si kasim nyarios,
"Lah, kuring tangkal garing."
4 Kusabab ieu saurna PANGERAN:
"Pikeun kasim anu ngajaga Sabat kuring,
anu milih hal-hal anu pikaresepeun kuring
sareng tetep pageuh kana perjangjian kuring,
5 Kuring bakal masihan di imah kuring sareng dina tembok kuring
tugu sareng nami
langkung saé tibatan putra-putri;
Kuring bakal masihan aranjeunna nami abadi
éta moal kapotong.
6 "Sareng urang asing anu ngahiji sareng PANGERAN,
ngawula ka anjeunna, mikacinta nami PANGERAN,
sareng janten pelayanana,
sing saha anu ngajaga Sabat sareng henteu najiskeunana,
sareng nyekel pageuh perjanjian abdi-
7 ieu kuring bakal dibawa ka gunung suci kuring,
sareng ngajantenkeun aranjeunna bageur di bumi abdi solat;
korban bakaran maraneh sareng sasajen
bakal ditarima dina altar kuring;
sabab bumi kuring bakal disebat tempat solat
pikeun sadaya jalma. ”
8 PANGERAN ALLAH,
anu ngumpulkeun anu diasingkeun Israél, nyatakeun,
"Kuring bakal ngumpulkeun anu sanés ka anjeunna
sajaba ti éta parantos karumpul. ”

Yesaya 1: 13-17 (ESV), bulan énggal sareng Sabat - Abdi henteu tiasa nahan kamaksiatan sareng pasamoan anu solem

  13 Teu bawa deui kurban anu sia-sia;
menyan mangrupakeun nistha pikeun kuring.
Bulan anyar sareng Sabat sareng panggero konvénsi—
Abdi henteu tiasa nahan kamaksiatan sareng majelis anu solem.
14 Bulan énggal anjeun sareng salametan anu ditunjuk
jiwa kuring hate;
aranjeunna parantos janten beban kuring;
Abdi capé ngabandungan aranjeunna.
15 Nalika anjeun nyebarkeun leungeun anjeun,
Kuring bakal nyumputkeun panon kuring ti anjeun;
sanaos anjeun seueur sholat,
Abdi moal ngupingkeun;
leungeun anjeun pinuh ku getih.
16 Ngumbah awak sorangan; nyucikeun diri;
ngaleupaskeun jahat tina kalakuan anjeun ti payuneun panon kuring;
liren ngalakukeun kajahatan,
17 diajar ngalakukeun kahadean;
milarian kaadilan,
bener penindasan;
mawa kaadilan pikeun budak teu boga bapa,
ngadu alesan randa.

Kolosa 2: 16-23 (ESV), Pésta atanapi bulan énggal atanapi Sabat - ieu mangrupikeun kalangkang tina hal-hal anu bakal datang

16 Ku sabab kitu entong aya anu mutuskeun hukuman pikeun anjeun ngeunaan masalah tuangeun sareng inuman, atanapi ngeunaan festival atanapi bulan anyar atanapi Sabat. 17 Ieu mangrupikeun kalangkang tina hal-hal anu bakal datang, tapi bahanna milik Kristus. 18 Entong aya anu ngadiskualifikasi anjeun, keukeuh bertapa sareng nyembah para malaikat, lumangsung sacara rinci ngeunaan visi, dibangkitkeun tanpa alesan ku akal séhat na, 19 sareng henteu pageuh nyekel Kapala, anu ti sakumna awak, dipiara sareng dijait ngaliwat kana sendi sareng ligamina, tumuh sareng tumuh anu ti Gusti.
20 Upami sareng Kristus anjeun maot ka roh-roh unsur dunya, naha, saolah-olah anjeun masih hirup di dunya, naha anjeun ngalebetkeun kana peraturan- 21 "Entong cecekelan, Entong raos, Entong dirampa" 22 (ngarujuk kana hal-hal anu sadayana binasa nalika aranjeunna dianggo) - numutkeun paréntah sareng ajaran manusa? 23 Ieu saéstuna aya rupa hikmah dina ngamajukeun agama buatan diri sareng tapa sareng parah awakna, tapi aranjeunna henteu aya artos dina ngeureunkeun kahiburan daging.

Yesaya 66:17, lebet ka kebon - tuang daging ping sareng nistha sareng beurit

Judaiz nunjuk ka Yesaya 66:17 salaku indikasi yén hukum diét tina Perjanjian Old Torah masih dina pangaruh nungtut daging babi pakait sareng anu nistana. Ayat ieu, ngabahas ibadah kafir. Rujukan pikeun "Sing saha anu nyucikeun sareng nyucikeun diri pikeun lebet ka kebon, nuturkeun anu di tengah" sigana aya hubungan sareng Kutub Asherah. Tihang ieu atanapi tatangkalan kadang-kadang gaya, nangtung salaku tugu suci sareng ngahargaan déwi Kanaan, Asherah. Sanaos tuang daging babi sareng beurit dikaitkeun sareng jalma-jalma kafir, tuang babi sareng beurit (anu kantos dianggap najis) sanés alesan utama jalma-jalma ieu bakal bérés. Dasarna kusabab ieu panyembah kafir sareng aranjeunna ngalakukeun naon anu nistana. Daging daging sareng beurit didaptarkeun nyalira "nistana". Ieu nunjukkeun naon waé anu "nistakeun" éta langkung goréng tibatan tuang daging babi sareng beurit kumargi daging babi henteu disebat "nistana."

Entong aya anu mutuskeun hukuman pikeun anjeun dina soal tuangeun sareng inuman. (Kol 2:16) Upami ku Kristus anjeun maot kana unsur-unsur dunya, naha, saolah-olah anjeun masih hirup di dunya, pikeun anjeun tunduk kana peraturan - "Entong nangan, Entong raos, Entong tutul. ” (Kol 2: 20-21) Ati-ati ka jalma anu butuh pantang tina katuangan anu diciptakeun ku Gusti pikeun ditampi kalayan sukur ku anu percanten sareng terang anu saleresna -Kanggo sagala anu diciptakeun ku Gusti Allah saé, sareng moal aya anu ditolak upami éta ditampi kalayan sukur, sabab parantos suci ku pangandika Gusti sareng doa. (1 Tim 4: 1-5) Nalika Yesus nyatakeun, "naon waé anu asup ka jalma ti luar moal bisa najiskeunana, sabab éta henteu asup kana haténa tapi beuteungna, sareng diusir," anjeunna nyatakeun yén sadaya tuang parantos bersih. (Markus 15-19) Anjeunna nyarios, "Naon anu kaluar tina hiji jalma anu najiskeun anjeunna - Kusabab ti jero, tina manah manusa, timbul pikiran jahat, maksiat seksual, maling, rajapati, zinah, dambakan, jahat, tipu daya , sensualitas, dengki, fitnah, sombong, kabodoan. " (Markus 7: 21-22) Sadaya hal jahat ieu asalna ti jero, sareng éta najiskeun jalma. (Markus 7:23)

Yesaya 66:17 (ESV), Sing saha jalma anu nyucikeun sareng nyucikeun diri pikeun lebet ka kebon, nuturkeun hiji di tengah

17 "Sing saha anu nyucikeun sareng nyucikeun dirina pikeun lebet ka kebon, nuturkeun anu di tengah-tengah, ngadahar daging babi sareng nistha sareng beurit, bakal bérés sasarengan, saur PANGERAN.

Kolosa 2: 16-23 (ESV), Ku sabab kitu entong aya anu nangtoskeun anjeun dina hal ngeunaan tuangeun sareng inuman

16 Ku sabab kitu entong aya anu mutuskeun hukuman pikeun anjeun ngeunaan masalah tuangeun sareng inuman, atanapi ngeunaan festival atanapi bulan anyar atanapi Sabat. 17 Ieu mangrupikeun kalangkang tina hal-hal anu bakal datang, tapi bahanna milik Kristus. 18 Entong aya anu ngadiskualifikasi anjeun, keukeuh bertapa sareng nyembah para malaikat, lumangsung sacara rinci ngeunaan visi, dibangkitkeun tanpa alesan ku akal séhat na, 19 sareng henteu pageuh nyekel Kapala, anu ti sakumna awak, dipiara sareng dijait ngaliwat kana sendi sareng ligamina, tumuh sareng tumuh anu ti Gusti.
20 Upami sareng Kristus anjeun maot ka roh-roh unsur dunya, naha, saolah-olah anjeun masih hirup di dunya, naha anjeun ngalebetkeun kana peraturan- 21 "Entong cecekelan, Entong raos, Entong dirampa" 22 (ngarujuk kana hal-hal anu sadayana binasa nalika aranjeunna dianggo) - numutkeun paréntah sareng ajaran manusa? 23 Ieu saéstuna aya rupa hikmah dina ngamajukeun agama buatan diri sareng tapa sareng parah awakna, tapi aranjeunna henteu aya artos dina ngeureunkeun kahiburan daging.

1 Timoteus 4: 1-5 (ESV), Sagala anu diciptakeun ku Gusti Allah saé, sareng moal aya anu ditolak upami ditampi kalayan sukur

1 Ayeuna Roh sacara jelas nyatakeun yén di jaman engké sababaraha urang bakal angkat tina iman ku ngabaktikeun diri ka roh-roh tipu daya sareng ajaran setan, 2 ngaliwatan teu tulus jalma tukang bohong anu nuraniana dibélét, 3 anu ngalarang nikah sareng meryogikeun pantang tina tuangeun anu diciptakeun ku Gusti pikeun ditampi kalayan syukuran ku anu percanten sareng terang anu saleresna. 4 Kusabab sagala rupa anu diciptakeun ku Gusti Allah saé, sareng moal aya anu ditolak upami ditampi kalayan sukur, 5 sabab éta parantos suci ku pangandika Gusti sareng doa.

Markus 7: 14-23 (ESV), Teu aya diluar jalma anu ku lebet ka anjeunna tiasa najiskeun anjeunna

14 Sareng anjeunna nimbalan jalma-jalma deui ka anjeunna sareng nyarios ka aranjeunna, "Dangukeun abdi, sadayana, sareng ngartos: 15 Teu aya diluar jalma anu ku lebet anjeunna tiasa najis anjeunna, tapi hal anu kaluar tina hiji jalma anu najiskeun anjeunna. " 17 Sareng nalika anjeunna lebet ka bumi sareng ngantunkeun jalma-jalma, murid-muridna naroskeun ka anjeunna ngeunaan pasemon éta. 18 Sareng saur anjeunna ka aranjeunna, "Maka naha anjeun ogé henteu ngarti? Naha anjeun henteu ningali yén naon waé anu asup ka jalma ti luar moal tiasa najiskeun anjeunna, 19 kumargi éta lebet sanés haténa tapi beuteungna, sareng diusir? ” (Kukituna anjeunna nyatakeun sadayana tuangeun bersih.) 20 Sareng saurna, "Naon anu kaluar tina hiji jalma anu najiskeun anjeunna. 21 Kusabab ti jero, kaluar tina manah manusa, kaluar pikiran jahat, immorality seksual, maling, rajapati, zinah, 22 dhendham, jahat, tipu daya, sensualitas, dengki, fitnah, sombong, kabodoan. 23 Sagala perkara jahat ieu asalna ti jero, sareng najiskeun jalma. "

Zakaria 14: 15-19, Hukuman ka sadaya bangsa anu henteu angkat ngajaga Pésta Pondok

Zakaria 14: 16-19 nyarioskeun ngeunaan dinten ka payunna Gusti. Ieu saatos jaman kasusah sareng perkawis anu salamet tina sadaya bangsa anu parantos ngalawan Yérusalém. Jalan ieu nyarioskeun kutukan kalaparan sareng bala ka jalma-jalma anu moal angkat ka Yérusalém pikeun ngajaga Pésta Pondok (Pésta Kemah). Pésta ieu, dirayakeun di akhir usum panén, ngalibatkeun hirup di pondok samentawis tujuh dinten. Dina Hukum Musa, sadaya urang Israil asli kedah cicing di bilik, supaya generasi-generasi aranjeunna terang yén Allah ngajantenkeun urang Israil cicing di kios nalika anjeunna ngaluarkeun aranjeunna ti bumi Mesir. (Im 23: 42-43) Numutkeun ka Zakaria 14, éta bakal dititénan leres ngan di Yérusalém. Seueur anu ngajengkeun nuturkeun pésta sareng dinten-dinten, kalebet pésta Pondok (Sukkot) henteu angkat ka Yérusalém pikeun niténan pésta ku cara anu saluyu sareng ramalan Zakaria 14: 15-19.  

Dina kontéks nubuat, katingalina janten hukuman pikeun nagara-nagara anu tadina musuh ka Israél, supados aranjeunna tiasa mikawanoh Dewa Israil. Sarat ieu henteu diperyogikeun universal sareng henteu dilarapkeun ka jaman ayeuna, sanaos katingalina bakal nerapkeun saatos kasusah di karajaan millennial Kristus. Sanaos pésta khusus tiasa didamel sareng diresepkeun dina umur kahareup, ieu henteu hartosna salametan ieu diterapkeun sacara universal dina jaman ayeuna. Nalika Yesus nyandak kakawasaan, jalma-jalma anu aya di karajaanna bakal bagja ngiringan ngiringan tradisi sareng panataran naon waé anu diadegkeunana. Nalika Yesus balik deui anjeunna bakal kakuasaan salaku raja di sadaya bangsa sareng jalma-jalma bakal nurut ka anjeunna numutkeun aturan anu jelas na netepkeun. 

Salaku jalma anu percanten kana Injil, urang nyepatkeun yén jalma dibenerkeun ku iman salain tina hukum-hukum. (Rom 3:28). Kami terang yén jalma henteu diyakinkeun ku karya hukum tapi ku iman ka Yesus Kristus, maka kami ogé percaya ka Kristus Yesus, supaya dibenerkeun ku iman ka Kristus sareng sanés ku hukum-hukum, sabab ku karya hukum moal aya anu bakal dibenerkeun. (Gal 2: 16) Dina Kristus urang ngagolongkeun cara lawas anu maot kana hukum, sahingga urang hirup ka Allah ku iman ka Putra Allah, anu mikanyaah ka urang sareng masihan dirina nyalira pikeun urang. (Gal 2: 18-20)  Sadaya anu ngandelkeun karya hukum aya dina kutukan. (Gal 3:10). Anu bener bakal hirup ku iman sareng hukum henteu tina iman. (Gal 3: 11-12) Dina Kristus Yesus berkah Ibrahim parantos sumping ka bangsa-bangsa sanés, supados urang tiasa nampi Roh anu dijanjikeun ku iman. (Gal 3:14) Entong saha waé anu bakal ngahukum anjeun ngeunaan masalah tuangeun sareng inuman, atanapi ngeunaan pésta atanapi bulan énggal atanapi Sabat - Ieu mangrupikeun kalangkang tina hal-hal anu bakal datang, tapi bahanna milik Kristus . (Kol 2: 16-17)

Zakaria 14: 16-19 (ESV), hukuman ka sadaya bangsa anu henteu angkat ngajaga Pésta Pondok

16 Maka saha waé anu salamet ti sadaya bangsa anu parantos ngalawan ka Yerusalem bakal angkat taun ka taun pikeun nyembah ka Raja, PANGERAN Nu Maha Kawasa, sareng ngajaga Pesta Pondok. 17 Sareng upami aya kulawarga di bumi anu henteu angkat ka Yerusalem pikeun nyembah ka Raja, PANGERAN Nu Maha Kawasa, moal aya hujan di aranjeunna. 18 Sareng upami kulawarga Mesir henteu angkat sareng nampilkeun dirina, maka ka aranjeunna moal aya hujan; bakal aya bala anu PANGERAN nandangan bangsa-bangsa anu henteu angkat ngajaga Pésta Pondok. 19 ieu bakal hukuman ka Mesir sareng hukuman ka sadaya bangsa anu henteu angkat ngajaga Pésta Pondok.

Rum 3:28 (ESV), Anu saurang dibenerkeun ku iman salain tina hukum-hukum

28 keur urang nyatakeun yén jalma dibenerkeun ku iman salain tina hukum-hukum.

Galata 2: 16-21 (ESV), Kami parantos percanten ka Kristus Yesus, supados diyakinkeun ku iman ka Al Masih sareng sanés ku hukum-hukum

15 Kami sorangan urang Yahudi ku lahir sareng sanés jalma-jalma berdosa Bangsa-bangsa; 16 can urang terang yén jalma henteu diyakinkeun ku karya hukum tapi ku iman ka Yesus Kristus, maka kami ogé percaya ka Kristus Yesus, supaya dibenerkeun ku iman ka Al Masih sareng sanés ku hukum-hukum, kusabab ku karya-karya hukum hukum moal aya anu bakal dibenerkeun. 17 Tapi upami, dina usaha urang dibenerkeun ku Al Masih, urang ogé kajantenan janten jalma dosa, naha Kristus janten hamba dosa? Pastina henteu! 18 Kusabab upami kuring ngawangun deui naon anu kuring ratugkeun, kuring ngabuktikeun yén kuring ngalanggar hukum. 19 Kusabab ku hukum, kuring maot pikeun hukum, sahingga kuring hirup ka Allah. 20 Kuring parantos disalib sareng Kristus. Sanés abdi deui anu hirup, tapi Kristus anu hirup di kuring. Sareng kahirupan anu ayeuna kuring hirup dina daging kuring hirup ku iman ka Putra Allah, anu mikanyaah ka kuring sareng masihan dirina pikeun kuring. 21 Kuring henteu ngabatalkeun rahmat Gusti, sabab lamun kabeneran liwat hukum, maka Kristus pupus tanpa guna.

Galata 3: 10-14 (ESV), Hukum henteu iman

10 keur sadaya anu ngandelkeun karya hukum aya dina kutukan; sabab aya tulisan, "Sumpahna jalma-jalma anu henteu taat kana sagala rupa anu ditulis dina Kitab Hukum, sareng laksanakeun." 11 Ayeuna jelas yén teu aya anu dibenerkeun di payuneun Allah ku hukum, sabab "Anu bener bakal hirup ku iman." 12 Tapi hukumna henteu iman, langkung-langkung "Anu ngalaksanakeunana bakal hirup ku aranjeunna." 13 Kristus nebus urang tina laknat hukum ku janten laknat pikeun urang—Kami aya tertulis, "Dikutuk saha jalma anu digantung dina tangkal" - 14 jadina di Kristus Yesus berkah Ibrahim tiasa sumping ka kapir, ku kituna urang tiasa nampi Roh anu dijanjikeun ku iman.

Kolosa 2: 16-17 (ESV), Let teu aya anu nangtoskeun ka anjeun ngeunaan festival atanapi bulan anyar atanapi Sabat

16 Ku sabab kitu entong aya anu mutuskeun hukuman pikeun anjeun ngeunaan masalah tuangeun sareng inuman, atanapi ngeunaan festival atanapi bulan anyar atanapi Sabat. 17 Ieu mangrupikeun kalangkang tina hal-hal anu bakal datang, tapi bahanna milik Kristus.