Lukas-Acts Primacy
Lukas-Acts Primacy

Lukas-Acts Primacy

Bubuka Lukas-Acts Primacy

Lukas-Acts mangrupikeun karya dua jilid anu ditulis ku pangarang anu sami dina abad kahiji saatos Markus sareng Mateus sareng ningali duanana. Éta ngandung 27% tina Perjanjian Anyar sareng mangrupikeun yayasan anu pangsaéna pikeun ngartos Kristen abad kahiji sabab nyayogikeun saksi anu paling dipercaya ngeunaan Kristus sareng para Rasul-Na. Ieu hiji-hijina rujukan Perjangjian Anyar anu nangtung nyalira salaku nyadiakeun continuity antara mentri Kristus jeung mentri Rasul-Na pikeun gaining apresiasi cukup lega tina fundamental pesen Injil jeung doktrin Kristen. Sasuai, Lukas-Acts mangrupikeun rujukan anu pangsaéna pikeun ngartos kapercayaan sareng prakték Garéja awal.

The Prologues of Lukas jeung Rasul

Sanajan Injil Lukas sabenerna dimimitian dina ayat lima, éta opat ayat kahiji nyadiakeun bukti kaaslianana. Sedengkeun lolobana Perjanjian Anyar ditulis dina basa Yunani Koine umum, Lukas 1: 1-4 ieu ditulis dina paling geulis, Yunani klasik kapanggih di mana waé di dunya kuna. Gaya sastra nunjukkeun ngan ukur panulis Yunani anu paling canggih. Filsuf, pendidik atanapi sejarawan di dunya kuno bakal nyusun prolog sapertos nalika anjeunna hoyong karyana dipasihan panghormatan. Sejarawan Yunani sareng Romawi anu kasohor ngalakukeun ieu. 

Dina opat ayat mimiti Injilna, Lukas ngécéskeun motivasi pikeun ngajaga tingkat akurasi anu paling luhur. Anjeunna ngajamin yén Injil mangrupikeun volume sastra sareng sajarah anu serius. Anjeunna nyarankeun yén Injilna kedah nyayogikeun tingkat akurasi sareng reliabilitas anu langkung luhur tibatan anu sanés. Motifna pikeun ngalibetkeun pamaca lain ku fabel, mitologi atawa fiksi. Rater éta pikeun masihan akun anu teratur ngeunaan jalma nyata, kajadian nyata sareng tempat nyata. Anjeunna hoyong anu maca terang yén anjeunna nyusun Injilna kalayan standar integritas anu paling luhur ku cara nyayogikeun narasi sajarah dumasar-fakta anu dibuktikeun ku seueur titik rujukan anu tiasa nahan panilitian anu henteu tiasa dilakukeun ku batur.

Injil Lukas ditujukeun ka "Theophilus anu pang alusna" (Lukas 1: 3). Ngaran Theophilus bisa ditarjamahkeun jadi "kakasih Allah". Seueur téori anu diajukeun ngeunaan saha anu dituju. Seueur sarjana gaduh pandangan yén Injil ditujukeun ka jalma anu terhormat tapi teu aya anu terang. Tradisi gelar kahormatan (akademi) mertahankeun yén Theophilus sanés jalma, tapi numutkeun hartos Yunani tina kecap Theophilus nyaéta "Sobat Allah" yén Lukas sareng Kisah Para Rasul ditujukeun ka saha waé anu cocog sareng katerangan éta. Dina tradisi ieu panongton sasaran pangarang, nya éta mukmin informed jaman. Sacara umum, éta bakal aya hubunganana sareng salah sahiji integritas anu luhur anu gaduh pangirut ka Gusti. Sasuai, Theophilus mangrupakeun ngaran endearing pikeun pangarang pikeun alamat nu maca. Ieu mangrupikeun jinis pamaca anu utamina prihatin kana akun anu akurat ngeunaan bebeneran, sabab gaduh kapastian (tingkat kapercayaan anu paling luhur) dina hal-hal anu diajarkeun. 

Lukas 1: 1-4 (ESV)

Sapertos seueur anu narékahan pikeun nyusun narasi hal-hal anu parantos kahontal di antara urang, sapertos anu ti saprak mimiti janten saksi mata sareng menteri tina kecap parantos nganteurkeun aranjeunna ka kami, éta sigana alus pikeun kuring ogé, sanggeus nuturkeun sagala hal anu caket pikeun sababaraha waktos kapengker, nyerat rekening teratur kanggo anjeun, Teofilus anu paling alus, supados anjeun ngagaduhan kapastian perkawis hal-hal anu anjeun pernah taught.

Rasul 1: 1-2 (ESV)

Dina buku anu munggaran, O Teofilus, Kuring parantos ngungkulan sagala rupa anu ku Yesus mimiti dilakukeun sareng ngajar, dugi ka dinten nalika anjeunna diangkat, saatos anjeunna masihan paréntah ngalangkungan Roh Suci ka rasul anu parantos dipilih.

Paul Attests kana Lukas-Acts Primacy

Lukas mangrupikeun hiji-hijina Injil anu disebat Paulus salaku Kitab Suci. Aya sababaraha tempat dimana Paulus ngarujuk kana bahan anu sacara éksklusif dina Injil Lukas. Anjeunna leres-leres ngarujuk bahan dina Lukas anu henteu kapendak dina Injil sanés sareng ngarujuk Lukas salaku "Kitab Suci". Sumawona, Paul ngandelkeun kasaksian Lukas-Acts pikeun ngulang deui naon anu penting tina iman - dina kontéks anu sami, dua kali ngarujuk kana éta "Kitab Suci." Paul masihan akun ngeunaan Jamuan Gusti dina cara anu konsisten sareng Lukas, tapi henteu sareng Markus / Matius. Di tempat séjén, Paul ngagambar paralel sareng eusi Lukas anu henteu dipamerkeun dina Injil sanés. Henteu aya Injil anu cocog sareng ajaran Paulus ngeunaan Hukum sapertos caket Lukas. Sumawona seueur kabeneran anu teu direncanakeun sareng ucapan Paulus dina surat-suratna anu ngabuktikeun validitas Kisah Para Rasul. Sasuai, Paul mangrupikeun saksi anu pangheulana sareng anu ngabuktoskeun kautamaan Lukas-Acts. Tina sadaya Injil, anjeunna paling mirip sareng Lukas.

Réliabilitas sajarah Lukas-Acts

Panulis Lukas-Acts nyaéta sejarawan Kristen munggaran sareng sarjana kritis anu nunjukkeun tingkat integritas sareng kompetensi anu luhur dina karya dua jilidna. Nu nulis, sanggeus nuturkeun sagala hal pikeun sawatara waktu kaliwat, endeavored pikeun netepkeun catetan lempeng, ambéh urang percaya bakal boga jeung tartib akuntansi jeung boga kapastian ngeunaan hal diajar Yesus jeung rasul-Na. Lukas-Acts tiasa nunjukkeun yén tingkat réliabilitas sareng akurasi sajarah anu paling luhur dibandingkeun sareng Injil anu sanés. Dumasar kana ieu sareng pertimbangan anu sanés, Lukas-Acts kedah janten rujukan utama urang ngeunaan hal-hal penting tina pesen Injil.

Panulis mangrupikeun hiji-hijina panulis Perjanjian Anyar anu ogé nyerat buku Kisah Para Rasul: akun sajarah sumebarna gereja awal sareng naon anu diajarkeun para Rasul. Nu nulis ngaku geus ngumbara jeung para rasul (Rasul 16:11-15). Ieu mangrupikeun klaim anu sesah upami éta tiasa dibantah dina waktos éta. Pamakéan basa dina Lukas langkung maju nunjukkeun yén pangarangna ngagaduhan kasang tukang téknis/médis. Lukas ngaku geus nalungtik sagalana raket ti mimiti. Jeung tingkat jéntré anjeunna nyadiakeun substantiates ngabogaan informasi sajarah leuwih spésifik ti Mathew jeung Mark. Lukas mangrupikeun hiji-hijina Injil Sinoptik anu terstruktur sapertos narasi sajarah anu sadayana aya dina urutan kronologis. Lukas-Acts oge paling detil tina tilu ngeunaan rujukan sajarah. Kaandalanna tiasa dibéla pisan tina kritik.

nu Réliabilitas Lukas-Acts kaca nyadiakeun artikel, video jeung rujukan buku Sarjana dina ngarojong reliabiliti Lukas-Acts. Kaca Ngawalon Lukas-Acts Bantahan alamat beasiswa kritis anu ditujukeun ka Lukas sareng Rasul sareng masihan réspon kana bantahan khusus. 

Urutan Injil Sinoptik

Lukas ngaku yén seueur anu kantos nyobian nyusun narasi sareng anjeunna ngarasa perlu ngalakukeunana supados jalma-jalma mukmin tiasa terang bebeneran anu pasti ngeunaan hal-hal anu parantos diajarkeun. (Lukas 1:4) Béasiswa Alkitab nunjukkeun yén Lukas ditulis terakhir sareng ngagaduhan aksés ka Markus sareng Mateus nalika nyusun narasina (tingali. Urutan Injil). Lukas ditulis saatos Mark sareng Mateus sareng panulis nyerat sareng Mateus salaku rujukan sareng ngadamel koréksi pikeun Mateus sareng Mark dina sababaraha hal. Koréksi Ku Lukas leuwih Mateus jeung Tandaan anu documented dina bagian engké.

urutan tina injil

Pertimbangan séjén pikeun Lukas-Acts Primacy

Luke-Acts Primacy konsisten sareng fokus kana pesen Injil inti (dasar) sareng pikeun netepkeun naon anu kedah ditekenkeun salaku doktrin penting. Lukas-Acts jeung tulisan awal Paul urang teu jadi rentan ka beasiswa kritis dina casting mamang ngeunaan akurasi sajarah jeung pangarang tapi ogé cukup pikeun conveying hal penting pikeun hiji jadi mukmin. Simkuring yakin metodologi ieu pendekatan paling giat pikeun defending iman Kristen, nangtukeun naon doktrin penting, jeung evangelism ka atheis jeung non-mukmin lianna di jaman informasi ieu. 

Primacy Lukas-Acts-Paul ngagambarkeun kasaimbangan antara bentuk tradisional jeung non-tradisional Kristen. Pondasi inti tina tradisi apostolik ieu jelas dipamerkeun dina kanon tradisional bari ogé janten spekulatif minimal. Lukas-Acts nangtung sorangan salaku cukup pikeun nepikeun dasar-dasar inti iman Kristen anu nyayogikeun akun anu dipercaya anu masihan kontinuitas antara pelayanan sareng da'wah Kristus sareng pelayanan sareng da'wah para Rasul. Ieu mangrupikeun hiji-hijina bagian tina Perjanjian Anyar anu tiasa dipisahkeun tina sagala hal anu sanés sapertos masihan gambaran anu lengkep ngeunaan kasaksian penting ngeunaan Kristus sareng para Rasul-Na. Pikeun langkung seueur indikasi tingali Pertimbangan séjén pikeun Lukas-Acts Primacy.

Masalah sareng John

Injil Yohanes teu tiasa dianggap salaku sumber pikeun kahirupan sareng pangajaran Yesus tina urutan anu sami sareng Synoptics. John henteu tiasa dianggap akurat sacara sajarah sabab nunjukkeun kontras anu luar biasa sareng Injil Sinoptik, sareng gaduh seueur masalah anu aya hubunganana sareng hiasan, kontradiksi, Pangarang, dating, tujuan bawahan filosofis, sareng dislokasi anu nyababkeun patarosan salaku saksi dasar Kristen Apostolik di kontras jeung Lukas-Acts. John, kitu ogé surat-surat Johannine, milik jaman pos-apostolic (90-145 AD) jeung kamungkinan mangrupa produk ti mimiti abad ka-2.

Tinjauan ngeunaan masalah Injil Kaopat kontras sareng injil sinoptik dirumuskeun dina John vs Synoptics. Hiasan utama Yohanes ngeunaan Injil Sinoptik didokumentasikeun dina Embellishments of John. Aya seueur kontradiksi sareng John sareng Synoptics anu didaptarkeun sareng dipidangkeun dina Kontradiksi John. Origen urang Commentary on John nembongkeun eksplisit kumaha John leuwih simbolis ti sajarah. Dirancang Struktur Sastra John, nembongkeun kumaha John dirancang taliti. The rationale sakumaha keur naha John geus ngabalukarkeun kabingungan sajajalan disadiakeun di Kabingungan disababkeun ku John. Beasiswa kritis disayogikeun dina John jeung Filsafat, Dislokasi John, Pangarang John, Bobogohan John, Kasalahan ngagunakeun P52 di Bobogohan John p52 Kasalahan, Isu jeung Bobogohan John saméméh 100 AD, sarta Status Dilombakeun John, nu alamat status dilombakeun John dina abad kadua. Rujukan konci Scholarship Kritis disayogikeun ku tanda petik atanapi salaku tautan buku sareng kutipan éksténsif dina Beasiswa kritis John.

Masalah sareng Mateus

Mateus ngagaduhan sababaraha masalah anu nyauran kredibilitasna. Kahiji, catetan bubuka ngeunaan Mateus disadiakeun patali jeung bahan sumber, pangarang, jeung struktur. Téori Farrer nyadiakeun rasional tambahan pikeun ngayakeun Mateus kalawan ngaronjat skepticism tempo likelihood nu Lukas ngaluarkeun loba eusi ti Mateus. Koréksi ku Lukas leuwih Mateus dokumén tempat Lukas nyieun koreksi atawa klarifikasi ka Mateus. Kontradiksi tina Mateus mangrupikeun kontradiksi anu paling jelas tina Mateus sareng Injil anu sanés. Hiasan Mateus anu ogé documented pakait jeung klaim sajarah, klaim nubuat, sarta ayat sejenna ngabogaan significance doctrinal nu teu attested mana sejenna dina Perjanjian Anyar. Sajaba ti, bukti disadiakeun ngalawan wording tradisional tina Matthew 28: 19 ngeunaan rumus baptisan trinitarian anu nunjukkeun éta meureun geus ditambahkeun engké. Beasiswa Kritis Mateus nyadiakeun rujukan konci beasiswa kritis ku tanda petik atawa excerpts buku éksténsif.

Masalah sareng Mark

Lukas kalebet seueur Markus sareng ngadamel koréksi sareng klarifikasi upami diperyogikeun. Mark henteu nunjukkeun seueur masalah sapertos John sareng Matthew. Markus sanés akun sajarah kronologis anu dimaksudkeun pikeun janten historiografi sapertos Lukas. Salila Niron sarta transmisi loba varian ditambahkeun kana Tandaan harmonize eta kalawan Mateus. Markus jarang disalin tibatan Mateus sareng Lukas dina dua abad kahiji sareng aya sababaraha naskah Yunani anu ngabuktikeun téks asli. Versi Mark ogé gaduh tungtung anu béda. Sarjana ngagunakeun naskah Latin awal Markus pikeun meunangkeun indikasi anu hadé ngeunaan bacaan asli Markus. Koréksi ku Lukas ngeunaan Mark dokumén conto dimana Lukas ngadamel seueur koréksi sareng klarifikasi ngeunaan Mark. Beasiswa Kritis sareng tanda petik, rujukan, sareng kutipan ogé disayogikeun ngeunaan Scholarship Kritis Mark