Évolusi Doktrin Tritunggal
Évolusi Doktrin Tritunggal

Évolusi Doktrin Tritunggal

Umat ​​Kristen modéren ngagaduhan hutang syukur ka garéja mimiti. Warisanna anu kawani dina penganiayaan nyaéta dugi ka ayeuna salaku kasaksian anu iman dina iman. Nanging, warisan ieu condong ngiuhan pangaruh dahsyat tina guru palsu anu nyusup kana tilepan teu lami saatos angkatna Kristus. Urang Kristen anu disebat ieu, langkung dikenal salaku Gnostics, tulisan suci pulas nganggo filsafat Yunani pagan pikeun netepkeun doktrin Tritunggal. 

Déwan garéja abad kaopat disebatkeun nyababkeun ajaran sesat sapertos kitu sareng ngajagaan doktrin Kristen tina kajeroan filsafat pagan. Tapi panyilidikan anu langkung ati-ati kana catetan sajarah ngungkabkeun carita anu béda pisan. Tulisan ieu nyorot kanyataan spésifik ngeunaan jalma sareng kajadian anu aya di sekitar kamekaran doktrin Trinitér anu penting pisan pikeun évaluasi anu akurat, sanaos jarang - upami kantos - disebatkeun dina ajaran populér.

Abad kahiji

Israél Kuno salawasna ngagaduhan bédana pikeun percanten ka hiji Gusti anu paling luhur. Syahadat mono-theistic ieu Israél katelahna Shema aya dina Ulangan 6: 4: "Dengekeun O Israel: PANGERAN Allah urang, PANGERAN hiji."

Shema ngalawan doktrin trinitas

Sedengkeun aya sababaraha kali dina Kajadian dimana Allah nyarios "Hayu urang," boh NIV sareng NET1 diajar Bibles ngakuan ieu salaku Gusti alamat ka malaikat-Na malaikat malaikat. Pamakéan Perjanjian Old anu saluyu tina nami pribadi Yahweh (YHWH) dina hubunganana sareng kata ganti ngaran pribadi sapertos Ime, sarta my, kedah ngaleungitkeun mamang yén Israél kuno percanten yén Tuhan mangrupikeun hiji mahluk pribadi anu tunggal.

Yesus nyalira negeskeun ka Shema ku ngadugikeun syahadat kuno Israél ieu verbal dina Markus 12:29. Acan anjeunna henteu nyarankeun éta "Gusti anu hiji" hartosna naon waé anu salain ti naon anu urang Israél kantos pahami hartosna - hiji mahluk pribadi tunggal. Sapanjang mentri na, anjeunna ngaidentipikasi Rama di sawarga salaku Gusti sareng rutin ngabédakeun dirina tina "ngan ukur Allah sajati" ieu anu dilayanan na (Jn 17: 3).

Henteu lami saatos dihirupkeun sareng di angkat, Pétrus ngahutbah hutbah penginjilan ka sasama urang Yahudi. Tapi dina hutbah ieu Pétrus henteu ngumumkeun sipat Allah Tritunggal. Sabalikna, anjeunna ngaidentipikasi Allah salaku Rama di sawarga. Anjeunna teras ngajelaskeun Yesus salaku lalaki dibuktoskeun ku Gusti, sareng Ruh salaku kado Allah (Rasul 2: 14-40). Pesen ieu cekap pikeun kasalametan pikeun sadayana anu nguping nguping.

Kitu ogé Paul, dina seratna ka Epesus, ngaidéntifikasi Anu Esa salaku Rama (Epe. 4: 6), sareng nyatakeun anjeunna janten "Allah Gusti urang Yesus" (Epe. 1:17). Yesus sahingga "linggih di belah katuhu" (Epe. 1:20) Gusti-Na nyalira, anu mangrupikeun Gusti Anu Tunggal di Israel. Pernyataan anu sami muncul dina serat Paulus. Komo deui, teu aya anu istiméwa, OT sareng NT ngaidentifikasi Anu Hiji-hiji Israél Israél salaku Rama nyalira (contona Mal. 2:10, 1 Kor. 8: 6; Éf. 4: 6; 1 Ti. 2: 5).

Sanaon Isa disebut "Gusti" sababaraha kali dina Perjanjian Anyar, ieu nuturkeun conto Perjanjian Old anu judulna "Gusti" (ELOHIM dina basa Ibrani, theos dina basa Yunani) aya kalana dilarapkeun ka agén-agén pilihan Yahya pikeun nandakeun statusna salaku wakilna.2 Ibrani 1: 8-9 ngagambarkeun prinsip ieu ogé. Di dieu, Jabur 45: 6-7 dilarapkeun ka Yesus, nunjukkeun yén anjeunna mangrupikeun wakil pangluhurna sareng wakil bupati karajaan Yahya:

Tapi ngeunaan Putra anjeunna nyarios, "Tahta anjeun, Ya Allah, salamina sareng kantos ... Anjeun parantos resep kaadilan sareng benci kana kajahatan; kumargi kitu Gusti, Gusti Allah anjeun, parantos ngaluuhan anjeun ku minyak kabagjaan saluareun rerencangan anjeun. ”

Jabur 45: 6-7

Dr. Thomas L. Constable, profésor éksposisi Alkitab di Dallas Theological Seminary, masihan koméntar ngeunaan Jabur kawinan karajaan ieu anu seueur ilmuwan yakin asalna ditunjuk ka raja Daudic anu baheula:3

Panulis nyarios ka raja manusa na salaku "Gusti" (Elohim). Anjeunna henteu hartosna yén raja nyaéta Gusti tapi anjeunna nangtung di tempat Gusti sareng ngawakilan Anjeunna. Bandingkeun Budalan 21: 6; 22: 8-9; sareng Jabur 82: 1 dimana panulis Injil nyebut hakim-hakim Israél sabab ngagambarkeun Allah. Ieu mangrupikeun ungkapan boros pikeun raja. Gusti parantos ngaberkahan raja ieu kusabab anjeunna parantos ngawakilan Pangéran satia ku maréntahkeun sakumaha anu dilakukeun ku Yéhua.

Dr Thomas Constable, Catetan Constable ngeunaan Alkitab (Jabur 45: 6)

Sarjana Perjanjian Old Walter Bruggemann salajengna ngajelaskeun yén dina Jabur 45, "[T] anjeunna raja dirajaan kalayan gumbira ku minyak ku Gusti, nunjukkeun yén Gusti parantos milih raja salaku tokoh perantara. Raja ngawakilan Gusti Allah dina maréntah jalma-jalma di Yérusalém sareng nyarios ka aranjeunna. Raja ogé ngagambarkeun jalma-jalma dina nyarios ka Gusti dina solat. Penyair ngagungkeun raja anu idéal, anu ngagaduhan hubungan khusus sareng Gusti sareng saha anu kaadilan sareng kahormatan ka karajaan. " 4

Perjanjian Anyar negeskeun yén kecap "Gusti" dilarapkeun ka Yesus dina hal ieu representasional raos ku nekenkeun yén Yesus ngabogaan hiji Gusti ngalangkungan anjeunna, nyaéta Hiji Déwa Israél.5 Kaunggulan Yesus tibatan sadaya wawakil YHWH anu sanés dituduhkeun ku lahirna parawan salaku Adam kadua anu henteu dosa, sareng dikukuhkeun ku naékna kana "panangan katuhu Allah" - posisi anu jelas nempatkeun anjeunna ngalangkungan tatanan anu diciptakeun nalika di waktos anu sami ngabédakeun anjeunna ti Gusti Anu Esa anu disembah anjeunna dugi ka ayeuna salaku Tuhanna nyalira (misal Wahyu 1: 6; 3: 2, 12).

Platonisme vs Yahudi Yahudi

Kuat ngalawan doktrin trinitas

Taun 70 Maséhi mangrupikeun titik balik dramatis pikeun garéja anu anyar. Yerusalem dipecat ku tentara Romawi, nyebarkeun urang Yahudi anu masih hirup sareng ngaleupaskeun agama Kristen ti tempat lahirna Yahudi. Kaseueuran rasul parantos syahid ku waktos ieu, sareng garéja gancang didorong handapeun taneuh ku penganiayaan Romawi.

Agama Kristen tetep nyebarkeun ka luar ti Yerusalem sareng kana masarakat Yunani-Romawi pagan jenuh dina ideu filsuf Yunani anu kawén Plato (428 SM). Plato nyerat rekening mitos ngeunaan ciptaan anu disebat Timaeus anu kalebet téori métaforis ngeunaan sipat manusa anu engkéna bakal sacara dramatis mangaruhan doktrin Kristen paséa-rosul. Encyclopedia Katolik niténan:

Sumawona, minat Plato ka alam didominasi ku pandangan teleologis dunya sakumaha animasi ku World-Soul, anu, sadar kana prosésna, ngalakukeun sagala hal pikeun tujuan anu kapaké. . . Anjeunna yakin jiwa [manusa] parantos aya sateuacan ngahiji sareng awak. Téori Gagasan [Plato] sacara gemblengsajauh ieu, sahenteuna, sabab éta dilarapkeun kana kanyaho manusa, presupposes doktrin pre-ayana.

Énsiklopédia Katolik, Plato sareng Platonisme

Plato's "World-Soul" ogé katelah Logos, anu ngan saukur hartosna kecap. Dina filsafat Platonic, Logos ngarujuk kana sadar, prinsip pangatur rasional alam semesta. Éta digambarkeun salaku déwa anu kadua anu didamel ku Gusti Anu Maha Suci nalika subuh ciptaan. Dosurge Logos ieu teraskeun pikeun nyiptakeun boh dunya material sareng sadaya jiwa manusa anu henteu pati penting.6

Numutkeun ka Plato, jiwa manusa sadar sateuacanna, cicing sareng déwa-déwi di langit dugi ka turun ka bumi sareng lebet rahim lahir janten manusa. Aranjeunna teras teras-terasna janten manusa deui (atanapi sato) dugi ka kéngingkeun hikmah anu cekap kanggo dileupaskeun tina ayana jasmani supados naék deui ka surga salaku jiwa anu teu aya tungtungna.7

Béda pisan sareng urang Yunani, tulisan Ibrani ngajarkeun yén manusa mimiti aya nalika dikandung dina rahim. Kajadian 2: 7 nunjukkeun yén jiwa manusa (nephesh dina basa Ibrani) sanés murni hungkul tapi langkung diwangun ku dua hal-hal anu dikombinasikeun: napas Gusti sareng lebu bumi. Janten, hiji-hijina rasa dimana jiwa hiji jalma tiasa "sateuacan aya" nyaéta dina rencana abadi Gusti, konsép anu langkung dikenal salaku takdir. EC Dewick nyarios ngeunaan kontras ieu:

Nalika urang Yahudi nyarios yén "ditetepkeun," anjeunna nganggap hal éta parantos "aya" dina lingkungan kahirupan anu langkung luhur. Sejarah dunya sahingga parantos ditetepkeun sabab parantos, dina hartos, tos aya sareng akibatna dibereskeun. Konsépsi ilaharna urang Yahudi ngeunaan predestinasi tiasa dibédakeun tina gagasan Yunani ngeunaan préxistence ku dominasi pamikiran "preexistence" dina tujuan Ilahi.

EC Dewick, Ékskologi Kristen Primitif, pp. 253-254

Ideu ieu dipendakan sapanjang tulisan suci sareng ogé dina tulisan rabi ekstra-alkitabiah dina jaman Bait Kadua. Sababaraha conto diantarana:

  • Sateuacan kuring ngabentuk anjeun [Yermia] dina rahim kuring terang anjeun sareng sateuacan anjeun lahir kuring nyucikeun anjeun; Kuring parantos nunjuk anjeun nabi pikeun bangsa-bangsa. (Yer. 1: 5)
  • . . .PANGERAN [PANGERAN]. . .dibentuk kuring [Al Masih] ti rahim janten pelayanna, pikeun nganteurkeun Yakub deui ka anjeunna. . . (Nya. 49:5)
  • Tapi Anjeunna mendesain sareng nyusun kuring [Musa], sareng Anjeunna nyiapkeun kuring ti mimiti dunya janten panengah tina perjanjian-Na. (Perjanjian Musa 1:14, kurang leuwih 150 SM)

Tina sudut pandang urang Yahudi, inohong-inohong konci dina rencana kasalametan Gusti pastina janten pasti janten aranjeunna disebatkeun "diciptakeun" atanapi "dikenal" sateuacan aranjeunna dilahirkeun. Ieu ngan saukur cara idiomatik pikeun nganyatakeun nasib takdir. Konsep basa Ibrani ngeunaan pra-ayana manusa figuratif dina rencana Gusti sacara diamétris sabalikna tina konsép Yunani ngeunaan ayana manusa literal salaku mahluk immaterial sadar.

Philo Judaeus (20 SM - 50 Maséhi)

Philo Judaeus mangrupikeun filsuf Yahudi Hellenized anu cicing di Alexandria, Mesir sakitar jaman Masehi. Anjeunna paling dikenal pikeun nyampur unsur-unsur agama kafir sapertos Platonism, Stoicism, sareng Gnostic Mysticism sareng agama Yahudi sorangan dina séri koméntar dina Perjanjian Old. Koméntar ieu engké mangaruhan pisan kana teologi seueur bapak garéja mimiti.

Alexandria mangrupikeun kota anu ngagaduhan penduduk Yahudi anu ageung anu parantos nunjukkeun kamiripan pikeun seueur agama Yunani sareng Mesir pagan. Sarjana Alfred Plummer ngaidentipikasi mérek agama Yahudi di Iskandariah ieu salaku "theosophy," nyatet yén "Éta mangrupikeun gabungan tina teologi sareng filsafat sareng mistik." 8

Kaparigelan pribadi Philo pikeun filsafat Platonic parantos didokumentasikeun ogé. Anjeunna nganggap Plato éta "Pang manisna ti sadayana panulis," 9 sareng ngayakeun doktrin Platonis sapertos sadar sateuacanna tina jiwa manusa sareng masa depan anu teu aya tungtungna. Harold Willoughby niténan sinkronisme Philo:

Kalayan kagum kana filsafat Yunani sareng kasatiaan ka agamana sorangan, Philo mendakan diri dina dilema. Anjeunna henteu kersa ngahasilkeun filsafat boh agama; janten anjeunna milarian ngahijikeun aranjeunna. Dina usaha ieu anjeunna tapi nyobian ngalakukeun naon anu ditingali ku jalma-jalma anu bijaksana tina rasna sorangan di lingkungan anu sami sateuacan anjeunna. Langkung saabad satengah sateuacanna, Aristobulus parantos ngagarap analogi anu tangtu antara kapercayaan karuhunna sareng spekulasi Plato, anu dijelaskeun ku asumsi yén filsuf Yunani nginjeum ideu na ti Musa. Nyandak ieu salaku isaratna, Philo nuluykeun maca kana Pentateuch naon waé anu anjeunna anggap pantes dina sistem anu béda-béda filsafat jin. Ieu, tangtosna, prosedur anu sesah sareng telenges; tapi Philo gampang ngalaksanakeunana ku cara metode penafsiran alegori, alat anu diinjeum ti Stoics.

Harold Willoughby, Pamulihan Pagan, bab IX

Usaha Philo anu paling terkenal pikeun ngahijikeun filsafat Platonis sareng Perjanjian Old ngalibatkeun konsép Logos. Budaya Yunani sareng Ibrani kaduana masihan tempat anu ménten kanggo Logos, tapi aranjeunna ngagaduhan konsep anu bénten-bénten dina nami dibagi ieu.

Platoic Logos mangrupikeun déwa anu kadua sareng demiurge sadar. Logo Perjanjian Old tina YHWH, di sisi sanésna, sanés a saha Tujuanana ngagaduhan naon. Sanaos kadang-kadang dipersonifikasikeun (sapertos anu katingali dina Paribasa 8), éta henteu ngarujuk kana mahluk mandiri, tapi langkung condong kana rencana, paréntah, sareng komunikasi aktip YHWH, anu biasana dikirimkeun ka panarima manusa na ku malaikat, impian, atanapi visi.10

Dina koméntar Philo, bédana penting ieu antara Logos Yunani sareng logo Ibrani janten kabur. Anjeunna ngagambarkeun logo Allah salaku sagalana tina alesan abstrak11 ka independen kuasi "dewa anu kadua."12 Anjeunna ogé ngenalkeun pamanggih yén malaikat Perjanjian Old ti PANGERAN henteu ngan saukur ngirim logo Allah, tapi saleresna is logo Allah.13 Ku ngalakukeun éta, anjeunna ngagambarkeun logo Allah ku cara éta "Jauh ngalangkungan naon waé anu dicarioskeun dina OT atanapi LXX [Septuagint]." 14

Dr HA Kennedy nyimpulkeun éta "Hipotésis Logos éta sorangan, sabab muncul dina Philo, pinuh ku kabingungan. Ieu henteu diragukeun sabagian kusabab komposisina tina unsur anu hétérogén, dualisme Platonis, monisme Stoic, sareng tauhid Yahudi. ” 15 Nanging paradigma ieu kuat mangaruhan seueur panulis patristik anu nempatkeun pondasi Christ-post-Bibliki, kalebet Justin Martyr, Clement of Alexandria, sareng Origen.

Memang, sakumaha panulis spesialis Philo David T. Runia, éta “[C] bapa-bapa. . . Sumping nganggap Philo salaku 'lanceuk anu iman', sareng henteu ragu nyandak seueur ideu sareng téma tina tulisanana. " 16

Abad ka dua

Justin Syahid (100 - 165 Masehi)

Justin Syahid lahir di Paléstina janten kulawarga pagan. Anjeunna diajar sareng ngajar salaku filsuf Platonis sateuacan lebet agama Kristen dina yuswa tilu puluh taun. Nalika anjeunna paling émut kusabab syahid na di tangan Roma, Justin ogé maénkeun peran penting dina ngabentuk doktrin garéja.

Anjeunna dipercaya pikeun masihan garéja Logos Christology, anu mangrupikeun doktrin Inkarnasi dina bentuk post-Biblike anu pangheulana. Khususna, Justin nafsirkeun logos tina Yohanes 1: 1-14 janten mahluk sumanget sateuacanna aya anu idin janten manusa ku lebet rahim Maryam.

Tapi interpretasi ieu bénten sareng logo sakumaha anu kagambar dina Ibrani OT sareng Yunani LXX anu janten latar pikeun prolog John. Dr. James Dunn nunjukkeun yén "Agama Yahudi pra-Kristen nyalira masihan urang teu aya alesan anu leres pikeun nganggap yén [Firman sareng Hikmah Allah] dipikahartos salaku hal anu leuwih ti ngan ukur ciri tina hiji kagiatan Allah nuju sareng dina ciptaan-Na." 17

nu Kamus Perjanjian Anyar engké sareng Perkembanganana, milih salah sahiji Kristen Kiwari 1998 Buku Taun, nyatet yén "[T] anjeunna fungsina 'Johannine' Word '(logo) ngadeukeutan yén Hikmah, anu dina tradisi alkitabiah sareng pascabibél kadang-kadang dipersonalisasi." 18

Nulis dina tradisi Ibrani ieu, John sigana dianggo personifikasi ku cara anu sami dina Yohanes 1: 1-13. Dunn ngajelaskeun, "Sedengkeun urang tiasa nyarios yén hikmah ketuhanan janten ngajelma di Al Masih, éta henteu hartosna yén Hikmah mangrupikeun mahluk ketuhanan, atanapi yén Al Masih nyalira sateuacanna sareng Gusti." 19 

Dr. Paul VM Flesher sareng Dr. Bruce Chilton, spesialis agama Yahudi sareng Kristen mimiti, ogé ngingetan éta "Prolog éta sorangan henteu ngasongkeun preexistence pribadi ka Yesus salaku logo ilahi, sanaos logos éta ningali dirina langgeng." Aranjeunna nunjukkeun yén interpretasi populér tina logo salaku Yesus anu sateuacanna aya nyaéta "leres dipangaruhan ku teologi salajengna tina garéja mimiti. ” 20

Téologi saterusna ieu gedé-gedéan tina negeskeun Justin yén logo YHWH mangrupikeun mahluk anu sadar sateuacanna. Justin mendakan dukungan pikeun klaim na dina paradigma Platonic:

jeung diskusi fisiologis ngeunaan Putra Allah di Timaeus of Plato, dimana anjeunna nyarios, 'Anjeunna nempatkeun anjeunna palang di jagad raya', anjeunna nginjeum cara anu sami ti Musa; sabab dina tulisan Musa aya hubunganana kumaha dina waktos éta, nalika urang Israil angkat kaluar ti Mesir sareng di padang gurun, aranjeunna murag sareng sato galak ... sareng Musa… nyandak kuningan, sareng dijantenkeun gambar salib … Hal-hal anu dibaca Plato, sareng henteu sacara akurat ngartos, sareng henteu sadar yén éta mangrupikeun inohong salib, tapi nyandakna janten jalan silang, anjeunna nyarios yén kakuatan anu aya di gigirna Gusti anu munggaran ditempatkeun di alam semesta… Kanggo [Plato] masihan tempat anu kadua pikeun Logos anu aya sareng Gusti Allah, anu cenah ditempatkeun di palangan alam semesta…

Justin Syahid, Nyungkeun Hapunten munggaran, ch. LX

Justin nyatakeun yén kitab suci Ibrani diideuan Plato pikeun nyiptakeun Logos anu tos aya di na Timaeus akun kreasi.21 Saatos "ngesahkeun" paradigma Platonic, apologist ngawangun Christology na kira-kira anggapan Yunani ngeunaan ayana sateuacanna sacara harfiah sareng ngahubungkeunana sareng téori Philo yén OT malaikat ti PANGERAN hiji sareng sami sareng OT logos ti PANGERAN.

Mémang, David Runia nyatet yén dina karya Justin "Konsép Logos dina kaayaan anu sateuacanna ngajelma sareng ngajelma. . .khianat hutang ka Yudaisme Hellenistik sacara umum sareng Philo khususna. " 22 Akibatna, nalika Justin maca dina Yohanes 1 yén logo anu nyiptakeun sagala hal engké "janten daging" dina diri Yesus, anjeunna henteu maca éta ngalangkungan lénsa Hebraic tina logo anu dipersonalisasi anu teras-terasan dijantenkeun ku lalaki Yesus; tibatan anjeunna ngartos éta hartosna yén Yesus sadar sateuacanna lahirna salaku malaékat TUHAN PANGERAN sateuacan ngajantenkeun dirina janten manusa.23

Tapi kedah diémutan sing ati-ati yén Justin henteu nganggap yén Yesus tos aya salaku Yahya. Sabalikna, Justin ningali Rama salaku "Hiji-hijina Gusti anu teu kawasa, henteu tiasa dicarioskeun," 24 sedengkeun Yesus "Nyaéta Gusti dina anjeunna mangrupikeun putra cikal ti mimiti sadaya mahluk." 25 Istilah sanésna, Justin ningali Yesus ngalangkungan lensa Platonic tina Allah anu kadua sareng bawahan:

Aya ceuk janten Gusti anu sanés sareng Gusti [anu] tunduk ka Anu ngadamel sagala rupa; anu disebut ogé Malaikat, sabab Anjeunna ngumumkeun ka manusa naon waé anu Nyiptakeun sagala hal - anu saluhureunana teu aya Gusti anu sanés - hoyong ngumumkeun ka aranjeunna.26

Peran Justin's Logos Christology dina ngawangun doktrin Christian mainstream tiasa boro-boro teuing. Seueur bapak-bapak garéja hareup, kalebet Irenaeus, Tertullian, Hippolytus, sareng Eusebius ti Caesarea, bakal nyebatkeun karya Justin pikeun ngadukung risalah teologisna sorangan.

Christology na bakal janten pondasi anu sadayana spekulasi ka hareup ngeunaan sipat Yesus Kristus diwangun nalika déwan garéja engké. Tapi pandangan Justin ngeunaan Kristus salaku Gusti anu kadua sareng bawahan antukna bakal diadili sesat ku doktrin anu anjeunna ngabantosan ngawangun.

Abad ka tilu

Origen (185 - 251 M)

Philip Schaff dina Origen

Dilahirkeun kana kulawarga Kristen, Origen nampi pendidikan Yunani anu luhung dina ajaran Plato. Anjeunna teras ngajar filsafat di Alexandria, Mesir, sareng akhirna janten intelektual Kristen terkemuka dina jamanna. Origen dipikaterang ku spekulasi mistis ngeunaan naskah suci, nuturkeun tradisi alegori anu diadegkeun ku Philo. Ilaria LE Ramelli nyerat hubungan antara Philo sareng Origen:

Philo yakin pisan yén Kitab Suci Musa sareng Platonisme diideuan ku Logos anu sami pikeun negeskeun yén Kitab Suci leres-leres ngajelaskeun doktrin Gagasan Platonis anu kawéntar. . Éta penting, tapi henteu heran, yén exegesis Philo geuwat dicandak ku Origen. . . .Philo ngartos kana Kitab Suci Ibrani salaku éksposisi alegori doktrin Platonis. Sareng Origen nuturkeun léngkahna.

Ilaria LE Ramelli, 'Philo as Origen's Declared Model', hal.5

Origen ngamajukeun ideu Platonis yén sadaya jiwa manusa sateuacanna aya salaku mahluk rasional anu murag ti sawarga sareng teras lebet rahim kanggo lahir dina daging. Jiwa-jiwa ieu teras bakal teras-terasan dijantenkeun tina hiji awak manusa kana awak anu sanés dugi ka, liwat kontemplasi mistis, aranjeunna tungtungna naék ka surga. Dina modél kieu, sadaya jiwa (kalebet Iblis) antukna bakal ditebus.27

Éta Origen anu nyusun téori anu dikenal salaku Generasi Langgeng Putra. Tihang teologi Trinitary ieu ngajadikeun hiji parobihan anu penting pisan pikeun pandangan Justin yén Yesus dilahirkeun ku Gusti Allah dina bentuk pra-manusa nalika subuh ciptaan. Origen ngajukeun yén Yesus teu kungsi kagungan awal. Kecap "dilahirkeun" tiasa dibasajankeun hartosna waktos anu teu aya watesna, sapertos yén Yesus salamina janten "dilahirkeun" dugi ka ayeuna dina hartos mistis anu ngan saukur teu tiasa dipikaterang:

. . . [éta] bahkan moal tiasa dikandung ku pamikiran atanapi kauninga ku persépsi, sahingga pikiran manusa kedah tiasa néwak kumaha Gusti anu teu kawasa dijantenkeun Rama Putra hiji-hijina, sabab Generasiana sapertos abadi sareng langgeng. . . 28

Teguh ngakar kana métaforis Platonis, ideu Origen yén Putra anu dilahirkeun ngagaduhan awal "kirang-awal" janten populér di suku-suku tertentu di garéja Hellenized. Tapi konsép ieu henteu ditampi ku sadayana, sareng pamustunganana bakal janten titik kontropérsi dina debat Christological abad ka hareup.

Origen dirina bakal analitik janten anumerta salaku bid'ah di Déwan Ecumenical Kalima pikeun doktrin sanés dina karya anu ngandung téorina na ngeunaan Generasi Langgeng Putra. 29

Tertullian (160 - 225 Maséhi)

Quintus Septimius Florens Tertullianus lahir di Carthage, Afrika. Jaman kontemporer Origen, Tertullian mangrupikeun ahli teologi anu terkenal sareng panulis anu sami kado. Anjeunna mangrupikeun filsuf Kristen Latin anu munggaran anu nerangkeun istilah teologis "Trinity" sareng nyayogikeun doktrin resmi pikeun éta.30 Ideu Tertullian, diwangun dina Logos Christology abad sateuacanna, ngandung seueur frasa anu aya dina akidah resmi.

Nanging Tertullian henteu nyipta Trinity co-sarua, ko-abadi, sareng ko-ésénsial. Gantina anjeunna ngalaman dina pikiran an unequal Tritunggal anu Allah béda sareng lengkep saluhureun Putra sareng Roh Suci. Pikeun Tertullian, aya waktos Putra teu aya: "Anjeunna henteu tiasa janten Rama sateuacan Putra, atanapi Hakim anu sateuacan ngalakukeun dosa. Nanging, aya waktos anu teu aya dosa sareng Anjeunna, boh Putra. " 31

Majelis garéja engké ngagerem kana konsepsi Tertullian ngeunaan Tritunggal. The Énsiklopédia Katolik Anyar catetan: "Dina henteu sababaraha daérah teologi, pandangan Tertullian sacara, tangtosna moal ditarima." 32 Janten manusa anu ngenalkeun konsép Trinity kana wacana teologis dinilai bid'ah numutkeun vérsi akhir doktrinna nyalira.

Abad ka opat

Kontroversi Arian (318 - 381 M)

Bagian akhir perjalanan nuju doktrin resmi Trinitas dibentang dina jangka waktu 60 taun dina abad kaopat (318 - 381 Masehi). Éta ngalibatkeun sengketa kasohor anu dikenal salaku Kontroversi Arian. Nalika bagian tina sajarah garéja ieu dibahas dina agama Kristen mainstream, Arius dialungkeun salaku srigala dina papakéan domba, sacara insidious nyobian ngarobih doktrin garéja anu ngadegkeun sareng ajaran sesat. Tapi ieu tétéla distorsi anu penting tina bebeneran.

Kaayaan teologis urusan dina awal abad kaopat rumit. Kusabab penganiayaan Romawi anyar, gereja teu aya salaku badan monolitik sareng serangkaian doktrin, tapi salaku jaringan leupas tina majelis ampir otonom. Ku waktos ieu seueur pandangan anu béda-béda ngeunaan alam Kristus parantos timbul tina anggapan yén Yesus sadar sateuacanna lahirna. Masing-masing sekte sami yakin yén aranjeunna leres sareng sacara kuat nyatakeun sainganna salaku bid'ah.33

Sababaraha ideu anu paling spekulatif ngeunaan alam Kristus asalna di Alexandria, Mesir, pusat pamikiran intelektual kuno dimana Philo sareng Origen pernah ngajar. Uskup anu namina Alexander namina garéja di kota palabuan anu kawéntar ieu, sareng ngalayanan handapeun anjeunna mangrupikeun pendeta Libya anu langkung sepuh anu namina Arius.

Dasar tina kaayaan teu satuju antara Arius sareng uskup na aya dina kumaha aranjeunna ngahartikeun kecap dilahirkeun. Arius nyatakeun yén ti saprak Bapa nyalira téh teu kawin, Rama mangrupikeun hiji-hijina sumber pikeun sagala rupa anu aya. Putra moal tiasa ko-abadi sabab ieu bakal hartosna yén anjeunna aya teu kawin, pembuatan dua sumber teu kawasa tina sagalana tibatan hiji. 

Align sareng garéja abad kadua, Arius nyatakeun yén istilah "dilahirkeun" peryogi dimimiti. Anjeunna nyatakeun yén ayana Putra dimimitian nalika anjeunna dilahirkeun ku Bapa sateuacan nyiptakeun dunya. Nanging Uskup Alexander, nganut klaim Origen yén Putra tiasa dilahirkeun by Gusti ogé ogé janten ko-abadi jeung Gusti ku cara "ngalahirkeun" mistis anu bentang sapanjang kalanggengan.

Nalika Alexander mendakan yén imamna nyalira ngabantah hal ieu, anjeunna ngirim serat anu nganyenyeri ka sasama uskup, ngadesek pengusiran Arius sareng pendukungna salaku jalma anu henteu goréng tina mungkir téori Generasi Abadi Origen: "Kuring ngahudangkeun diri kuring pikeun nunjukkeun kafir anjeun anu nyarios yén aya waktos Putra Allah henteu aya." 34 Ieu sacara efektif dilabélan panyumbang sateuacanna kana doktrin Trinity sapertos Tertullian sareng Justin Martyr salaku lalaki anu jahat sareng henteu iman, sabab aranjeunna gaduh pandangan ieu jauh sateuacan Arius.

Salaku réspon tina mumusuhan ieu, Arius nyobian badé sareng uskupna ku serat. Anjeunna hormat nyarioskeun deui jabatanana sareng nyatet yén éta iman anu ditampi "Ti karuhun urang," meureun ngarujuk ka lalaki sapertos Justin sareng Tertullian. Tapi Alexander nolak panyimpangan ieu sareng malah ngayakeun déwan lokal di 318 Masehi, di mana kapamimpinan diperyogikeun pikeun nandatanganan dokumén anu ngaku Originist Christology na. Jalma anu nolak bakal diusir.35

Acan dina titik ieu dina sajarah garéja, teu aya pandangan "orthodok" ngeunaan sipat métaforis Kristus. Dr RPC Hanson nunjukkeun yén "Alexander nuju condong ka Origen mangrupikeun hasil tina pilihan pribadi na, sanés ngalanggengkeun tradisi ningali na." 36 Ngalawan henteu ngadegkeun ortodoksi tapi pendapat pribadi uskup Alexander, Arius nolak pikeun nandatanganan dokumen éta sareng teras digulingkeun. Tapi para pendukungna teras ngayakeun déwanna nyalira pikeun anjeunna dihirupkeun deui. Janten mimiti serangkaian déwan anu reureujeungan anu ngancam bakal ngabagi duanana garéja sareng kaisar.

Constantine sareng Déwan Nicaea

Constantine the Great mangrupikeun kaisar Roma dina waktos kontroversi Arian. Salami pamaréntahanana telenges, anjeunna maéhan bapa mertua, tilu dulur ipar, kaponakan lalaki, putra cikalna, sareng pamajikanana. Anjeunna ogé jalma oportunis anu sacara nominal nganut agama Kristen saatos ngagaduhan impian anu mana anjeunna ningali salib di langit sareng ngawartoskeun yén simbol ieu bakal masihan kameunang militér.37

Constantine mimitina nyobaan ngabéréskeun perselisihan anu parah antara Arius sareng Alexander ku serat. Kaisar henteu nganggap teu satuju-an éta masalah teologis serius; langkung, tujuan utami na nyaéta ngahijikeun kakaisaran anu gancang janten pecahan sapanjang garis aliran agama. Janten, nalika usahana na pikeun calo perdamaian gagal, anjeunna ngayakeun Déwan Nicaea di 325 Masehi.

Angga anu jumlahna relatif langsing - ngan sakitar 300 ti 1800 anu diulem kana konperénsi anu leres-leres hadir, sareng kaseueuranana mangrupikeun panyokong Alexander.38 Dina akhir prosés, Constantine ngucapkeun pidato anu ngadorong para hadirin pikeun milih pikeun uskup urang Origenist Christology. Anjeunna ngadamel kasus na ku nyutat panulis sapertos Virgil, Cicero, sareng pendeta pagan anu namina Erythraean Sybil. Tapi buktina anu paling penting nyaéta Plato Timaeus:

Sejarah nunjukkeun yén Déwan Nicaea milih pandangan kaisar anu didukung ku Bishop Alexander Alexander. Tapi kecap tina syahadat - anu padamelan istilah kontroversial sareng asalna Gnostik homoousios (hartosna "zat anu sami") - ngantep éta kabuka pikeun tafsir anu béda.39

Anu pamungkas, Plato nyalira, anu paling lemah lembut sareng paling halus, anu mimiti édisi narik pikiran lalaki tina objék anu intelektual sareng abadi, sareng ngajar aranjeunna pikeun miharep spekulasi anu langkung handap, dina dasarna nyatakeun, kalayan leres, Tuhan anu luhur di luhur unggal hakekat, tapi pikeun anjeunna anjeunna [Plato] nambihan ogé anu kadua, ngabédakeun aranjeunna sacara numerik salaku dua, sanaos duanana ngagaduhan hiji kasampurnaan, sareng mahluk Déwa anu kadua teras ti heula. . .Sabab, ku sabab kitu, ku alesan anu paling saé, urang tiasa nyarios yén aya hiji mahluk anu jaga sareng pangasuhna ngalangkungan sagala hal, bahkan Tuhan Firman, anu parantos maréntahkeun sagala rupa; tapi Kecap janten Gusti nyalira ogé Putra Allah.

Orasi Constantine ka gempungan para wali (Eusebius)

Hasilna, babak anyar déwan-réponsép anu seger dina sababaraha taun ka pengker. Ieu kalebet déwan dobel Rimini-Seleucia taun 359 Maséhi, anu langkung hadé diwakilan tibatan Nicaea kalayan ampir 500 uskup anu hadir, tapi milih pikeun arian nempo.40 Mémang, seuseueurna déwan anu nuturkeun Nicaea milih ngalawan Posisi Nicaea. Konstantin dirina nyalira engké bakal ngarobih pipikiran kana sababaraha masalah sareng pamustunganana dina maotna anjeunna dipilih dibaptis ku pendeta Arian.41

Athanasius (296 - 373 M)

Athanasius mangrupikeun urang Mesir Iskandariah anu ngamimitian karir teologisna salaku salah sahiji diakon Uskup Alexander. Tilu taun saatos déwan Nicaea, anjeunna ngagentos Alexander salaku uskup agung garéja Alexandria. Athanasius merjuangkeun pisan pikeun kaunggulan tina méntalna Christology sareng akibatna dipasihan seueur kiridit pikeun éléh Arianisme dina akhir abad kaopat.42

Dina biografi Kontes pikeun Sadayana, Dr John Piper nyatet yén Athanasius dianggap Bapana Ortodoksi Trinitary.43 Kami dibéjakeun yén lima urang pengasingan Athanasius '- akibat dihukum kusabab kajahatan sapertos kekerasan, penggelapan dana, sareng pengkhianatan - saleresna mangrupikeun penganiayaan anu henteu adil pikeun jalma anu polos. Piper dubs anjeunna "Kabur Gusti,"44 sareng ciri anjeunna ku sacara éksklusif ngadugikeun panyokong anu sumanget na, sapertos Gregory of Nyssa:

Pujian anu efektif sapertos kieu nunjukkeun gambaran anu jelas yén Athanasius ditandingi ku rasul-rasul nyalira dina kasucianana. Nanging, kami mendakan sisi anu sanés pikeun lalaki ieu dina salah sahiji sumber anu dicutat Piper,46 studi anu dihormat pisan dina déwan garéja abad kaopat disebat nu Milarian Doktrin Gusti Allah Kristen  ku Dr. RPC Hanson:

Penyalahgunaan Athanasius ka lawanna, bahkan ngamungkinkeun naon anu diderita ku aranjeunna, kadang ngahontal ampir titik histeria ... Dina salah sahiji Huruf Féstal na, bari sacara formal ngadesak ka domba na supaya ulah kabencong, anjeunna nyatakeun rasa benci urang Yahudi sareng urang Aria. Sigana ogé jelas yén usaha munggaran Athanasius di gangsterism di keuskupanna teu aya hubunganana sareng béda-béda pamanggih ngeunaan masalah Kontroversi Arian, tapi diarahkeun ngalawan pihak Melitians. . Nalika anjeunna aya dina sadel, anjeunna nekad pikeun neken aranjeunna ku panangan anu kuat, sareng henteu pisan-pisan waspada ngeunaan cara anu anjeunna anggo. Urang ayeuna tiasa ningal kunaon, sahenteuna dua puluh taun saatos 335, henteu uskup Wétan bakal komunikasi sareng Athanasius. Anjeunna parantos disabit adil tina tingkah laku aib anu ningali na. Cindekna henteu aya hubunganana sareng masalah doktrin. Teu aya garéja anu diarepkeun pikeun nolak tingkah laku sapertos kieu dina bagian salah sahiji uskup na.

- RPC Hanson, Milarian Doktrin Gusti Allah Kristen, kc. 243, 254-255

Hanson ngabdi sacara lengkep bab bukuna pikeun "Perilaku Athanasius" anu pikasieuneun.47 Di dieu kami mendakan yén Athanasius sering fitnah lawan-lawanna sareng nyalahkeun kapercayaanna. Anjeunna ogé henteu percanten ngeunaan ngagunakeun kekerasan fisik pikeun ngahontal cita-citana, nganiaya sekte saingan anu katelah Melitians ku aranjeunna ditéwak sareng dipukuli, sareng dipenjara salah saurang uskupna dina loker daging sababaraha dinten.48

Tapi nalika lebu netep, bahkan Bapana Ortodoksi Trinitary moal ditilik kalayan marahmay ku vérsi ahir syahadatna nyalira. Hanson nunjukkeun yén "Athanasius henteu ngagaduhan kecap pikeun naon Gusti nyaéta Tilu anu ngabédakeun tina naon Gusti anu Maha Suci, sareng nampi dina formulasi Gusti salaku hypostasis tunggal di Serdica anu dumasar kana standar orthodoksi Cappadocian éta sesat." 49

Tilu Kapadokia

Henteu lami saatosna Athanasius pupus di 373 Masehi, tilu ahli agama ti daérah Cappadocia Asia Minor parantos ngempelkeun doktrin Trinitér: Gregory of Nazianzus, Basil of Caesarea, sareng lanceukna Basil, Gregory of Nyssa. Jalma-jalma ieu nyusun formula anu ku Roh Suci dilebetkeun kana Dewa, masihan kami konsep Gusti salaku tilu-hiji.

Kabaruan tina ideu ieu dibuktikeun ku pangakuan Gregory of Nazianzus sorangan yén "Ti jalma-jalma bijaksana diantara urang, aya anu nganggap anjeunna salaku Kegiatan, sababaraha salaku mahluk, sababaraha salaku Gusti; " 50

Ideu ngeunaan "triune" Gusti anu dikedalkeun ku tilu urang Cappadocians kanyataanna dalil anu anyar anu ngahutang pisan kana filsafat Yunani. Hanson nyerat ngeunaan Cappadocians:

Teu aya ragu ngeunaan hutang [Gregory of Nyssa] kana filsafat Platonis. . .Gregory nyekel pageuh sareng lanceukna Basil sareng nami na Nazianzus, yén urang tiasa terang sareng kedah percanten yén Gusti mangrupikeun "ousia" sareng tilu "hypostases". . Padahal kanyataanna Gregory parantos ngahijikeun seueur ideu filosofis kontémporér kana sistem doktrinna, anjeunna waspada ngeunaan ngaku hutangna kana filsafat pagan sareng langkung milih nipu dirina (sabab ampir sadayana anu ngaheulaan sareng jalma-jalma jaman harita) percaya yén filsuf parantos diantisipasi dina ideu aranjeunna ku Musa sareng nabi.

- RPC Hanson, Milarian Doktrin Kristen Allah, kc. 719, 721-722

Kaisar anu karajaan Theodosius mendakan konsép filosofis ngeunaan Gusti anu tilu-hiji-pikaresepeun. Anjeunna janten misi na pikeun nyaram sareng maksa ngabubarkeun sistem agama naon waé - kalebet mazhab Kristen sanés - anu henteu satuju kana teologi anyar na. Maka, dina tanggal 27 Pébruari 380 Maséhi, anjeunna sareng dua kaisar Romawi anu sanésna masrahkeun fatwa babarengan saencanana ka Déwan Konstantinopel, nyéépkeun sakedik mamang ngeunaan kumaha déwan saterusna bakal milih:

Saatos kaputusan ieu, Theodosius ngusir uskup pamimpin ti Konstantinopel sareng ngagentos anjeunna ku Cappadocian Gregory of Nazianzus. Saatos ngatur otoritas agama pikeun saluyu sareng preferensi teologisna, Theodosius ngahimpun Déwan Konstantinopel anu kawéntar dina 381 Masehi. Hasil anu teu tiasa dihindari ngajantenkeun bentuk akhir Trinitérismeisme ieu kana ortodoksi resmi, utamina kusabab Theodosius ngagentoskeun kana hukum Romawi. Boh paganisme sareng kapercayaan Kristen anu henteu saluyu sareng Trinitaryisme anu nembe diciptakeun ayeuna haram sareng palanggaran dihukum parah.51

KACINDEKAN

Kira-kira tilu ratus taun munggaran di garéja - langkung lami tibatan Amérika Serikat Amérika parantos aya - teu aya konsép Dewa Triune. Bentuk doktrin anu ayeuna henteu ngan ukur mekar laun, tapi éta mekar saolah-olah lalaki anu nyayogikeun blok bangunan na parantos ditilik bid'ah ku édisi ahir syahadat. Sejarawan RPC Hanson leres nyatakeun yén déwan garéja mimiti mangrupikeun "sanés carita pertahanan ortodoksi, tapi milarian orthodoksi, pamilarian anu dilakukeun ku metode trial and error.52

Agama Kristen mainstream parantos iman pisan kana kasimpulan filosofis lalaki anu hirup ratusan taun saatos Masehi. Diasumsikeun yén Roh Suci nungtun aranjeunna pikeun nyusun doktrin Tritunggal, nanging sakumaha koméntar Joseph Lynch, éta "[C] ons kadang-kadang teu kaurus sareng bahkan rapat telenges anu henteu ngahontal hasil unanimity anu panginten nunjukkeun ayana Roh Suci." 53 

Yesus ngajar urang kumaha ngabédakeun ajaran anu leres tina ajaran palsu nalika nyarios: "Anjeun bakal mikawanoh aranjeunna ku buahna." (Mat 7:16). Buah tina Roh Suci kalebet cinta, kabagjaan, katengtreman, kasabaran, kahadean, kahadéan, kasatiaan, kalembutan, sareng kontrol diri (Gal 5: 22-23). Hikmah Roh Suci nyaéta "damai, lemah lembut, kabuka pikeun alesan, pinuh ku rahmat sareng buah alus, henteu pilih kasih sareng ikhlas. " (James 3: 27)Sabalikna, pamilon Hilary of Poitiers cirian déwan garéja sahingga:

Nalika urang merjuangkeun kecap, naroskeun hal-hal anu anyar, ngamangpaatkeun kekaburan, nyempad panulis, merjuangkeun patarosan pésta, ngagaduhan kasusah dina satuju, sareng nyiapkeun silih anatomi, aya langka jalma anu kagungan Kristus. . . Urang nangtoskeun kapercayaan ku sataun atanapi bulan, urang ngarobih tekad sorangan, urang ngalarang parobihan, kami nganomatiasi larangan urang. Janten, urang boh ngahukum batur dina diri urang sorangan, atanapi diri urang sorangan dina conto anu sanés, sareng nalika urang ngigel sareng silih simbeuhan, sapertos anu silih musnah.

Hilary of Poitiers, Iklan Konst. ii. 4,5 (~ 360 Maséhi)

Sumawona, doktrin Tritunggal mangrupikeun doktrin pasca-Bibel anu dumasar kana filsafat Yunani. Perjanjian Old henteu ngajarkeunana, Yesus henteu ngajarkeunana, rasul-rasul henteu ngajarkeunana, sareng garéja anu mimiti henteu ngajarkeunana. Maka kami wijaksana pikeun ngaevaluasi deui doktrin ieu sacara ati-ati ngalawan naséhat lengkep tulisan suci.

Dipasang ulang ku ijin ti https://thetrinityontrial.com/doctrinal-evolution/


  1. Catetan NET Bible Commentary: "Dina kontéks Israél kuno na jamak paling sacara alami dipikaharti salaku ngarujuk ka Gusti sareng pengadilan sorga na (see 1 Kgs 22:19-22; Job 1:6-12; 2:1-6; Isa 6:1-8)”.
    https://net.bible.org/#!bible/Genesis+1:26, Catetan handap # 47
  2. As Kamus Hastings tina Alkitab catetan, kecap ELOHIM (Gusti) dina Perjanjian Old dilarapkeun henteu ngan ukur pikeun Yahwés, tapi ogé pikeun déwa kafir, mahluk gaib, sareng manusa. Mis Ex Ex 7: 1, Ex 21: 6, Ex 22: 8-9; Ps 82: 1, bp. Yn 10:34.
    https://www.studylight.org/dictionaries/hdb/g/god.html
  3. Panarjamah dibagi kana naha Jabur ieu murni nganalisa atanapi asalna ditujukeun ka Raja Daud baheula sareng teras diterapkeun ka Kristus. Paduli, kanyataan yén raja ieu ngabogaan a Gusti anu nyinglar sareng ngaberkahan anjeunna (vs. 2, 7) nyarios ka pamiarsa yén judulna ELOHIM ngarujuk kana statusna salaku wawakil manusa anu dimulyakeun ku Yahya.
  4. Walter Bruggemann sareng William H. Bellinger Jr, Jabur, p.214.
  5. Yén Yesus ngagaduhan Gusti tegesna dinyatakeun dina sababaraha bagian, kalebet Mat 27:46, Yn 17: 3, Yn 20:17, Rom 15: 6, 2 Kor 1: 3, 2 Ko 11:31, Epe 1: 3, Epe 1:17, Ibr 1: 9, 1 Pe 1: 3, Wahyu 1: 6, Wahyu 3: 2, Wahyu 3:12. Yén Dewa Isa mangrupikeun Hiji Anu Anu ditegeskeun ku Yesus nyalira dina Yohanes 17: 3 sareng ku Paulus ngaidentipikasi Rama salaku duanana Anu Hiji sareng Gusti Yesus. Tingali contona 1 Kor 8: 6, cp. Rom 15: 6.
  6. piring, Timaeusdetik 34a-34c.
  7.  http://en.wikipedia.org/wiki/Metempsychosis
  8. Alfred Plummer, Injil Numutkeun ka John, kc. 61
  9. Philo, Unggal Jalma Saé Gratis
    http://www.earlyjewishwritings.com/text/philo/book33.htmlMis. Gen 15: 1, 1 Ki. 13:18, 1 Ki. 16:12, 1Raj 17:24, 2Raj 1:17, 1 Sa 3: 1, Amos 8:12. Sarjana Alkitab sacara lega satuju kana paniténan Alfred Plummer yén "dina Perjanjian Old urang mendakan Kecap atanapi Hikmah Gusti anu disipatkeun," tibatan ngagambarkeun jalma anu kadua. (St. John, Cambridge School for Bibles, kc. 61.)
  10. Philo, Saha Anu Pewaris mahluk Ilahi, ch XLVIII, detik 233ff.
  11. Philo, Pananya sareng Jawaban dina Kajadian II, Sek. 62.
  12. Sanaos konsép ieu antusias dipilih babarengan ku bapak-bapak garéja awal, éta jelas henteuna ti NT.
  13. James DG Dunn, Christology dina Nyiptakeun, kc. 216. Kurung tambang.
  14.  HA Kennedy, Kontribusi Philo kana Agama, pp 162-163.
  15. David T. Runia, Philo sareng Wiwitan Panginten Kristen.
  16. James Dunn, Christology dina Nyiptakeun, kc. 220. Kurung tambang.
  17. Kamus tina Perjanjian Anyar engké & Perkembanganana, eds. Martin, Davids, "Kristen sareng Yahudi: Partings of The Cara", 3.2. Johannine Christology.
  18. James Dunn, Christology dina Nyiptakeun, P. 212.
  19. Paul VM Flesher sareng Bruce Chilton, Targum: Perkenalan Kritikal, p. 432
  20. Teu aya bukti sajarah yén Plato kantos kontak sareng Taurat. Atanapi anjeunna henteu tiasa mendakan kecap éta salib dina carita oray parunggu, pikeun kecap Ibrani dina Nomer 21: 8-9 nyaéta Nuhun, harti spanduk, tihang sinyal, atanapi bandéra. Si oray henteu disimpen dina kayu salib tapi gantar.
  21. David T. Runia, Philo dina Sastra Kristen Awal, P. 99.
  22. James Dunn nyatet yén di NT "Panulis pikeun urang Ibrani ngabantah usulna kalayan kuat - 'Kana malaikat naon anu ku Gusti Allah ucapkeun. . . ' (Heb. 1.5). " James DG Dunn, Christology in the Making, hal. 155
  23. Dialog sareng Trypho, ch. CXXVI
  24. Dialog sareng Trypho, ch. CXXV
  25. Dialog sareng Trypho, ch. LVI
  26. https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_reconciliation
  27. Asal, De Principiis, bk I, ch II, detik 4
  28. http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf214.xii.ix.html
  29. http://en.wikipedia.org/wiki/Tertullian
  30. Tertulian, Ngalawan Hermogenes, ChIII.
    http://www.earlychristianwritings.com/text/tertullian13.html
  31. http://en.wikipedia.org/wiki/Tertullian
  32. Joseph H. Lynch, Kristen Awal: Sejarah Ringkes, P. 62
  33. Episél ngeunaan Arianisme sareng Deposisi Arius
  34. Kami ngan ukur terang ngeunaan serat ieu ngalangkungan Alexander's protege Athanasius, anu nyababkeunana dina karyana De Synodis sareng dilabélanana salaku "utah tina haté bid'ah aranjeunna." Tingali Athanasius, De Synodis
  35. RPC Hanson, Milarian Doktrin Kristen Tuhan, P. 145
  36. http://en.wikipedia.org/wiki/Constantine_the_Great
  37. https://en.wikipedia.org/wiki/First_Council_of_Nicaea
  38. In Sajarah Garéja Kristen, Philip Schaff nyatet yén kecap homoousios ieu "Henteu langkung tina istilah Alkitab tibatan 'trinitas'" sareng nyatana mimiti dianggo ku mazhab Gnostik abad ka-2 sapertos kaum valentina. Tingali http://www.bible.ca/history/philip-schaff/3_ch09.htm#_ednref102.
  39. http://orthodoxwiki.org/Council_of_Rimini
  40. Constantine dibaptis sateuacan pupusna ku pendeta Arian Eusebius ti Nicomedia.
    http://www.newadvent.org/cathen/05623b.htm
  41. http://en.wikipedia.org/wiki/Athanasius_of_Alexandria
  42. John Piper, Kontes pikeun Sadayana, P. 42
  43. Piper, kc. 55
  44. Gregory of Nyssa (dicutat ku John Piper dina Kontes pikeun Sadayana, P. 40).
  45. Piper nyebatkeun Dr. Hanson dina kaca 42.
  46. Hanson, kc. 239-273
  47. Hanson, kc. 253
  48. Hanson, kc. 870
  49. https://www.newadvent.org/fathers/310231.htm
  50. http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_persecution_of_paganism_under_Theodosius_I
  51. Hanson, pp. Xix-xx / RE Rubenstein, Nalika Yesus janten Gusti, k. 222-225
  52. Joseph H. Lynch, Kristen Awal: Sejarah Ringkes, P. 147

 


Sumber Berkaitan

 

Unitarianisme alkitabiah ti Garéja Awal dugi ka Abad Pertengahan

Tandaan M. Mattison

Unduh PDF, http://focusonthekingdom.org/Biblical%20Unitarianism.pdf

 

Kamekaran Trinitaryism dina Periode Patristik

Tandaan M. Mattison

Unduh PDF, http://focusonthekingdom.org/The%20Development%20of%20Trinitarianism.pdf

 

Masehi 381: Ahli bid'ah, Pagans, sareng Fajar Nagara Monoteistik

ku Charles Freeman

Unduh PDF, http://www.focusonthekingdom.org/AD381.pdf

 

The Trinity Sateuacan Nicea

ku Sean Finnegan (Restitutio.org)

 

Unduh PDF, https://restitutio.org/wp-content/uploads/2019/04/The-Trinity-before-Nicea-TheCon-2019.pdf

 

Tritunggal sateuacan Nicea

Sean Finnegan (Restitutio.org)
Konperénsi Teologis 28, 12 April 2019, Hampton, GA